Dostupni linkovi

Schmidt će u Evropskom parlamentu pojasniti namenute odluke, tvrdi parlamentarka Strik


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik objavila je u petak, 14. oktobra, da će se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratiti Evropskom parlamentu kako bi objasnio razloge nametanja izmjena Ustava Federacija BiH i Izbornog zakona BiH.

"Upravo je potvrđeno da će se, na naše zahtjev, visoki predstavnik Christian Schmidt pojaviti pred Vijećem za vanjsku politiku Evropskog parlamenta kako bi razjasnio razloge svoje nedemokratske odluke,” napisala je Strik na Twitteru.

Podsjetila je da je prethodno više od 25 zastupnika iz evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, uputilo poziv visokom predstavniku povuče nedavne izmjene Izbornog zakona BiH.

"Do takvih utjecajnih reformi treba doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem od Ureda visokog predstavnika", navela je Strik.

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je 2. oktobra odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, s ciljem da poboljša funkcionalnost ovog entiteta i osigura blagovremenu provedbu rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine.


Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Schmidt o izmjeni izbornog zakona: Moramo BiH učiniti funkcionalnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:05 0:00

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH 11. oktobra zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik.


Komšić je ustvrdio da je visoki predstavnik odlukama nakon što su građani BiH glasali na općim izborima "izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila".

XS
SM
MD
LG