Dostupni linkovi

Libanon odobrio sporazum o morskoj granici s Izraelom


Sredozemno more, kod obale Libanona u blizini Bejruta.
Sredozemno more, kod obale Libanona u blizini Bejruta.

Predsjednik Libanona Michel Aoun izjavio je u četvrtak da je ta zemlja odobrila sporazum o pomorskoj granici s Izraelom uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

I Libanon i Izrael polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora na kojima se nalaze plinska polja.

Sporazum o demarkaciji morske granice dolazi nakon višemjesečnih pregovora uz posredovanje visokog američkog dužnosnika Amosa Hochsteina, i označava veliki napredak u odnosima između dvije zemlje, koje su formalno bile u ratu od stvaranja Izraela 1948. godine.

"Ovaj indirektni sporazum je odgovor na zahtjeve Libanona i održava sva naša prava", rekao je Aoun u televizijskom govoru.

Aoun je to objavio nekoliko sati nakon sastanka s privremenim premijerom Najibom Mikatijem i predsjednikom Nabihom Berrijem, koji su ranije ove sedmice primili kopije Hochsteinove najnovije verzije sporazuma.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da su se obje zemlje usaglasile da "formalno" okončaju spor oko morske granice i da su mu njihovi lideri rekli da su spremni poduzeti dalje korake.

Izraelska vlada je u srijedu glasala za sporazum uz posredovanje SAD-a "velikom većinom".

Sporazum će biti proslijeđen Knesetu, odnosno parlamentu.

Libanon se nada da će demarkacija pomorskih granica utrti put za istraživanje plina što bi im moglo pomoći da se izvuku iz teške ekonomske krize.

"Nadam se da je kraj ovih pregovora obećavajući početak postavljanja kamena temeljca za ekonomski rast koji je Libanonu potreban kroz vađenje nafte i gasa", rekao je Aoun.

Izrael se u međuvremenu nada da će iskoristiti rezerve gasa i nada se da će sporazum smanjiti rizik od rata sa libanonskom militantnom grupom Hezbolah koju podržava Iran.

Sporazumom je predviđeno da će sporne vode biti podijeljene duž linije koja prolazi kroz polje prirodnog gasa "Qana". Proizvodnja gasa bi se bazirala na libanonskoj strani, ali bi Izrael dobio kompenzaciju za gas izvučen sa njegove strane linije.

Libanon je radio sa francuskim energetskim gigantom Totalom na pripremama za istraživanje polja.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG