Dostupni linkovi

Severna Koreja nastavlja raketne probe


Južnokorejska televizija prikazuje snimak raketnog testa Severne Koreje, 9. oktobar 2022.
Južnokorejska televizija prikazuje snimak raketnog testa Severne Koreje, 9. oktobar 2022.

Uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija i osudama iz međunarodne zajednice Severna Koreja je nastavila lansiranja raketa, sedmim testom u nedelju dana.

Stručnjaci upozoravaju da kaznene mere nisu uspele da odvrate severnokorejskog lidera Kim Džong Una od raketnog i nuklearnog programa, dok je pritisak na Pjongjang ublažen pošto je saradnja među stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija oko Severne Koreje prekinuta ruskom invazijom na Ukrajinu, pišu svetski mediji.

Sedmo u nizu

Vlasti u Japanu i Južnoj Koreji saopštile su da je Severna Koreja u nedelju, 9. oktobra, ispalila dve balističke rakete, prenosi Rojters (Reuters), ukazujući da je to bilo sedmo u nizu lansiranja raketa poslednjih nekoliko dana koji je povećao uzbunu u Vašingtonu i njegovim saveznicima Tokiju i Seulu.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da bi učestala severnokorejska lansiranja raketa mogla da signaliziraju da je Pjongjang blizu obnavljanju nuklearnih testiranja prvi put od 2017. godine, pošto su poslednjih meseci viđene i pripreme na lokacijama za testiranje.

Obe rakete ispaljene u nedelju dostigle su visinu od 100 kilometara i letele su 350 kilometara, rekao je novinarima državni sekretar u japanskom Ministarstvu odbrane Toširo Ino. Dodao je da su rakete pale van ekskluzivne ekonomske zone Japana.

Vojska SAD saopštila je da je u bliskim konsultacijama sa saveznicima i partnerima posle lansiranja, za koje je navela da su istakla "destabilizujući uticaj" severnokorejskog programa nuklearnog naoružanja i balističkih projektila.

Južnokorejske vlasti su saopštile da su poslednja raketna lansiranja iz oblasti Munćeon na istočnoj obali Severne Koreje "ozbiljna provokacija" koja ugrožava mir.

Severna Koreja je u utorak, 4. oktobra, ispalila balističku raketu dalje nego ikada ranije, poslavši je iznad Japana prvi put posle pet godina, zbog čega su tamošnji stanovnici pozvani da odu u skloništa.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su nuklearni izaslanici SAD, Južne Koreje i Japana održali telefonski razgovor i ocenili da severnokorejska lansiranja balističkih projektila ugrožavaju mir i bezbednost regiona i međunarodne zajednice, pored toga što predstavljaju rizik za civilnu avijaciju.

Severna Koreja, koja sprovodi raketne i nuklearne probe prkoseći sankcijama Ujedinjenih nacija, saopštila je u subotu, 8. oktobra, da njene raketne probe imaju za cilj samoodbranu od direktnih vojnih pretnji iz SAD i da nije ugrozila bezbednosti suseda.

Južna Koreja i SAD održale su dan ranije zajedničke pomorske vežbe. Kina, koja je saveznik Severne Koreje Kina, na pitanje o poslednjim lansiranjima ukazala je na te vojne vežbe.

Uprkos sankcijama i osudama

Severna Koreja je izvela poslednja lansiranja balističkih raketa kratkog dometa prkoseći globalnim osudama niza lansiranja, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Poslednji test je izveden uoči velikog severnokorejskog praznika – 77. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije – u ponedeljak, 10 oktobra.

Pjongjang je ove godine izveo više od dvadesetak raketnih lansiranja, što je najviše u jednoj godini, a samo u poslednje dve nedelje je bilo sedam takvih proba.

Dok raketna lansiranja krše rezolucije Saveta bezbednosti UN, napore koje predvode SAD da se uvedu dodatne kazne Severnoj Koreji blokirale su Rusija i Kina, koje se zalažu za ublažavanje sankcija.

Na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN ove nedelje pošto su rakete Severne Koreje preletele Japan, nisu odobrene nove mere protiv Pjongjanga. Ranije ove godine, Rusija i Kina su stavile veto na nove sankcije koje su predložene kao odgovor na severnokorejsko testiranje interkontinentalnih balističkih raketa u martu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je u januaru 2021. izlažući petogodišnju strategiju naoružanja u obećao tehnologiju kakvu svet nikada nije video.

Od tada je Severna Koreja je prikazala ispaljivanje rakete s voza, hipersonično oružje i druga dostignuća. U martu je Pjongjang lansirao interkontinentalnu balističku raketu prvi put od 2017. godine, prekršivši samonametnuti moratorijum na testiranja projektila velikog dometa.

Nove sankcije SAD

Američke vlasti saopštile su u petak, 7. oktobra, da su uvele sankcije nekolicini biznismena i kompanija u Aziji za koje zvaničnici kažu da pomažu u razvoju naoružanja i vojske Severne Koreje, navodi Njujork tajms (The New York Times).

Nova mera SAD je usledila posle povećanja tenzija sa Severnom Korejom, koja je ove godine izvela 24 raketna testa, s 41 ispaljenim projektilom.

Administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), kao i zvaničnici u Japanu i Južnoj Koreji, priprema se i za moguću nuklearnu probu Pjongjanga, ističe list, uz ocenu da bi odmah izazvalo krizu u Vašingtonu i prestonicama širom Azije, dok bi se dodatno povećali i globalni strahovi od upotrebe nuklearnog oružja pošto je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio da će u ratu u Ukrajini pribegnuti takvom oružju.

Pojedini analitičari kažu da je malo verovatno da je Kim izvesti nuklearni test tokom 20. kongresa Komunističke partije Kine, koji bi trebalo da počne u 16. oktobra i koji je od ključnog značaja za kineskog lidera Si Đinpinga, pošto se očekuje da će mu mandat biti produžen za još pet godina.

Zvaničnici Bajdenove administracije su rekli da su otvoreni za pregovore sa Severnom Korejom, ali da nisu dobili nikakav odgovor iz Pjongjanga. Pokušaji prethodnog predsednik Donalda Trampa (Trump) da u direktnim pregovorima navede Kima da okonča program nuklearnog oružja nisu uspeli.

I Tramp i predsednik Barak Obama (Barack) uveli su oštre sankcije Severnoj Koreji, koje je Bajden zadržao. Ipak, ističe Njujork tajms, neki stručnjaci za Severnu Koreju kažu da kazne nisu promenile ponašanje Pjongjanga, a da su dovele su do veće patnje običnih građana te zemlje.

Priznati poraz?

Kako SAD i savezničke zemlje, prema mišljenju analitičara, nisu uspele da zaustave razvoj Kimovog arsenala, stručnjaci kažu da bi Vašington trebalo da prizna poraz u pokušaju ubeđivanja Severne Koreje da odustane od nuklearnog oružja, a da se umesto toga fokusira na smanjenje rizika i mere kontrole naoružanja, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Na ispaljivanja severnokrejskih raketa iznad Japana, SAD i Južna Koreja su odgovorile izvođenjem zajedničkih vojnih vežbi i ispaljivanjem projektila u Japansko more, dok je američki nosač aviona na nuklearni pogon izveo redak zaokret kako bi se vratio u vode istočno od Korejeskog poluostrva.

Analitičari, kako navodi britanski list, kažu da vojni gestovi i borbene reči iz Vašingtona, Seula i Tokija poriču realnost da su ostali bez ideja i opcija za obuzdavanje programa nuklearnog oružja Severne Koreje.

Stručnjaci ocenjuju da bi SAD i saveznici trebalo da se usredsrede na dogovor s Pjongjangom o koracima za smanjenje rizika od sukoba na Korejskom poluostrvu, čak i ako bi to predstavljalo prećutno prihvatanje da će Severna Koreja nastaviti da poseduje nuklearno oružje.

Eksperti za oružje rekli su da je severnokorejski režim postigao značajan napredak na više frontova, uprkos strogim međunarodnim sankcijama, dok je, ako navodi Fajnenšl tajms, saradnja među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji prekinuta posle početka ruske invazije na Ukrajinu, što je dodatno smanjilo pritisak na Pjongjang.

Severna Koreja je takođe iskoristila međunarodnu izolaciju Rusije kako bi ojačala veze sa Moskvom, ističe list i ukazuje da Savet bezbednosti UN ove nedelje nije osudio raketno lansiranje Pjongjanga pošto su Rusija i Kina okrivile Vašington za ignorisanje bezbednosnih zabrinutosti Severne Koreje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG