Dostupni linkovi

Povodom crkvenog ordena Šešelju iz EU navode da je 'neprihvatljivo prekrajanje istorije'


"Pokušaji prekrajanja istorije neprihvatljivi", kažu iz EU, Vojislav Šešelj u Beogradu, 30. maja 2018.
"Pokušaji prekrajanja istorije neprihvatljivi", kažu iz EU, Vojislav Šešelj u Beogradu, 30. maja 2018.

"Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi", izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, povodom odlikovanja koje je jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC), kako je saopštila Srpska radikalna stranka (SRS), dodelila lideru te stranke i osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

"Verske vođe i verske zajednice takođe imaju odgovornost da pokažu liderstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno neguju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet", napisala je Pisonero.

"Dobro je poznat stav Evropske unije" da u Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima, istakla je Pisonero u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Orden "svetog vladike Mardarija" Šešelju je dodelila Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička SPC-a kojoj je sedište u Čikagu. Odlikovanje mu je u nedelju uručio bački vladika Irinej, saopštila je Šešeljeva Srpska radikalna stranka.

To je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a.

Hrvatski kao i crnogorski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić osudili su dodelu ovog odlikovanja.

Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari u Srbiji kao i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, takođe su ocenili odlikovanje Šešelja sramotnim i neprihvatljivim.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, je pravomoćnom presudom Haškog tribunala 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG