Dostupni linkovi

Kurti od Brnabić očekuje da se na Kosovu suzdrži od izazivanja tenzija


Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Pripštini, 4. septembra 2022.
Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Pripštini, 4. septembra 2022.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u nedjelju, 4. septembra, kako očekuje da se premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete Kosovu ne ponaša kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković koji, kako tvrdi, kada posjećuje Kosovo "daje izjave koje izazivaju tenzije i podjele".

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je zahtjev za posjetu Brnabić uslijedio nakon što je Vlada Kosova zatražila da se dozvoli posjeta zamjenika premijera Besnika Bisljimija i ministra prosvjete Arberie Nagavci Preševu, Medvedji i Bujanovcu.

"Nadam se da će posjete zvaničnika doprinijeti slobodi kretanja uopšte. Ali očekujem da gospođa Brnabić ne nastavi sa ponašanjem glavnog pregovarača Beograda koji je davao izjave koje vode podjelama i koje su imale za cilj stvaranje tenzija", rekao je Kurti.

On je dodao da se vlasti na Kosovu trebaju fokusirati na bolji život svih građana i izrazio uvjerenje da je Vlada Kosova s njim kao premijerom za nepunih godinu i po dana uradila više od bilo koje prethodne vlade.

Premijerka Srbije Ana Brnabić trebala bi posjetiti Kosovo 5. septembra.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova potvrdilo je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su "pozitivno odgovorili na zahtjev" za ovaj posjet.

Ukoliko dođe do posjete biće to prvi put da Brnabić dolazi na Kosovo od kada je 2017. godine po prvi put izabrana za predsjednicu Vlade Srbije.

Prema najavi Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, Brnabić će boraviti u jednodnevnoj posjeti općinama na sjeveru Kosova, većinski naseljenim srpskom stanovništvom, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Prema ovoj najavi, u posjeti će biti i direktor Kancelarije Petar Petković.

Posjeta Ane Brnabić bila bi prva posjeta nekog sprskog zvaničnika Kosovu, nakon ukidanja izlazno/ulaznih dokumenata za građane Kosova pri prelasku granice sa Srbijom.

Od 1. septembra njima nisu potrebni posebni papiri koji su bili nužni za njihovo kretanje po teritoriji Srbije.

Ukidanje ulazno/izlaznih dokumenata rezultat je dogovora između Kosova i Srbije, vođenih uz posredovanje Evropske unije. Cilj razgovora je bio prevazilaženje situacije nastale odlukom Vlade Kosova da građanima Srbije traži iste one dokumente koje je Beograd tražio građanima Kosova više deceniju unazad.

XS
SM
MD
LG