Dostupni linkovi

Srbija želi u višu fazu partnerstva sa SAD, rekao Vučić kongresmenu Tarneru


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Srbija želi u višu fazu odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić američkom kongresmenu Majklu Tarneru

Unapređenje odnosa sa Sjedinjenim Državama je od najvećeg značaja za Srbiju, posebno u oblasti ekonomije, naveo je Vučić na susretu sa Tarnerom u Beogradu 31. avgusta.

Vučić je napomenuo da je robna razmena Srbije i SAD na rekordnom nivou i da će prvi put da pređe 1,2 milijarde dolara, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Zahvalio sam kongresmenu Tarneru na zalaganju da se jačanje odnosa izmedju Srbije i SAD nastavi, ali i na snažnom ekonomskom zamahu naše zemlje, koja želi da zajednički radimo na projektima od obostranog interesa i da pređemo u višu fazu partnerske saradnje", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu budućnostsribjeav, uz fotografije sa sastanka.

On je rekao da Srbija ulaže ogroman napor u dijalog sa Kosovom uz posredovanje Evropske unije (EU), kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i "rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti".

Vučić je naglasio da je to u skladu sa politikom mira i stabilnosti u regionu, koju Srbija vodi, čemu daje doprinos i kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i integriteta Bosne i Hercegovine (BiH), uključujući i integritet Republike Srpske u okviru BiH, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Kongresmen Tarner je rekao da je impresioniran ekonomskim rezultatima Srbije i da svaki put kad dođe u Srbiju, vidljivo njeno veće približavanje EU. Ocenio je takođe Otvoreni Balkan kao važnu inicijativu za regionalnu saradnju.

Otvoreni Balkan je regionalna incijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, dok priključenje odbijaju Crna Gora, BiH i Kosovo.

XS
SM
MD
LG