Dostupni linkovi

Broj mrtvih u ruskim napadima raste dok SAD obećavaju još artiljerije Ukrajini


Ukrajinski vojnici na tenku u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, 20. juli 2022.
Ukrajinski vojnici na tenku u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, 20. juli 2022.

Ruske snage granatirale su rezidencijalno područje Nikopolja, grada južno od Zaporožja, ubivši u noći sa srijede na četvrtak najmanje dva civila i ranivši još devetero, uključujući nekoliko djece, objavile su ukrajinske vlasti.

U saopštenju od 21. jula navodi se da su se ukrajinske snage sukobile s ruskim na jugu i istoku zemlje, te ubile više od 100 neprijateljskih boraca.

Ukrajinska vojska takođe je izvijestila o teškom ruskom granatiranju na prvoj liniji fronta na istoku usred, kako su rekli, uglavnom neuspjelih pokušaja ruskih kopnenih snaga da napreduju.

Ruska uprava u djelimično okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporizhzhya rekla je da je Ukrajina izvela napad dronom na tamošnju nuklearnu elektranu, ali da reaktor nije oštećen. Izvještaji se nisu mogli nezavisno provjeriti.

Ruske snage blizu najveće elektrane

Britanska vojna obavještajna služba je u međuvremenu objavila 21. jula da ruske snage i separatisti koje podržava Moskva nastavljaju s pokušajima napada manjih razmjera duž linije fronte na istoku.

Ruske snage vjerovatno se približavaju drugoj najvećoj ukrajinskoj elektrani Vuhlehyrska, nekih 50 kilometara sjeveroistočno od Donjecka, pošto se čini da Moskva daje prioritet zauzimanju kritične nacionalne infrastrukture, objavila je britanska obavještajna služba u svom dnevnom biltenu.

Strani dobrovoljci u borbi za Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Nove borbe su se dogodile kada je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao 20. jula da je Kremlj proširio svoje vojne "zadatke" u Ukrajini izvan istočne regije Donbasa. On je rekao da će Rusija nastaviti dalje ako Zapad nastavi opskrbljivati Kijev modernim oružjem dugog dometa kao što je artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS) proizveden u SAD-u.

Nakon Lavrove najave i upozorenja, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je 20. jula da će Washington poslati još četiri HIMARS jedinice u Ukrajinu. On je novinarima u Pentagonu kazao da je Ukrajina jako dobro iskoristila HIMARS koje je SAD do sada poslao.

"Rusija nastavlja sa svojim nemilosrdnim granatiranjem, a to je okrutna taktika koja podsjeća na strahote Prvog svjetskog rata. Dakle, Ukrajina treba vatrenu moć i streljivo da izdrži ovaj baraž i uzvrati udarac", rekao je.

Kijev traži protivvazdušne sisteme

Ukrajinske oružane snage objavile su 21. jula da su u prethodna 24 sata ubile 111 ruskih vojnika i uništile 17 vozila, od kojih su neka bila oklopna.

U Washingtonu je direktor CIA-e William Burns rekao da Sjedinjene Države procjenjuju da su ruski gubici u Ukrajini dosad oko 15.000 mrtvih i možda 45.000 ranjenih.

Rusija klasifikuje vojne smrti kao državnu tajnu čak iu vrijeme mira i nije često ažurirala svoje službene brojke o gubicima tokom rata.

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskiy rekao je kasnije 20. jula u svom noćnom obraćanju da Ukrajina takođe radi na dobivanju sistema protivvazdušne odbrane od svojih zapadnih partnera.

Rekao je da osiguranje takvih sistema zavisi "o političkim odlukama koje se mogu donijeti u ključnim prijestonicama". Napomenuo je da je njegova supruga Olena Zelenska apelovala za pomoć u protivvazdušnom naoružanju u obraćaju američkom Kongresu.

U međuvremenu, diplomate EU-a na sastanku u Briselu dogovorili su novu seriju sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza zlata i zamrzavanje imovine vodećeg kreditora, Sberbanke.

Međutim, Zelenskiy je odbacio sankcije kao neadekvatne te rekao kako "Rusija mora osjetiti mnogo višu cijenu za rat kako bi je prisilila da traži mir".

Na osnovu zvještaja Reutersa, BBC-a i CNN-a

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG