Dostupni linkovi

Usvojeno rešenje o dodeli mandata poslanicima za Skupštinu Srbije


Izborno mesto u Srbiji, 3. april, 2022.
Izborno mesto u Srbiji, 3. april, 2022.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je 11. jula rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije, a najviše odnosno 120 poslanika, imaće koalicija okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Kako prenosi agencija Beta, na današnjoj sednici potvrđeno je i 38 mandata za opozicionu koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije, 31 mandat za koaliciju oko Socijalističke partije Srbije.

Desno orjentisana koalicija NADA će u Skupštini imati 15 poslanika, dok će proevropska koalicija Moramo u budućem sazivu parlamenta imati 13 poslanika.

Desničarske stranke Dveri (Patriotksi blok) i Zavetnici imaće po 10 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, Stranka pravde i pomirenja tri, koalicija Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, dok će jedan mandat imati koalicija Albanaca Doline, prenosi Beta.

Sve ostale liste koje su učestvovale na izborima nisu prešle potreban cenzus i neće imati poslanike u novom sazivu.

Narodna skupština ima 250 narodnih poslanika, koji se biraju na četiri godine.

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila, ali su zbog više ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu na jugu Srbije, konačni rezultati izbora potvrđeni tek 5. jula.

Krajnji rok za održavanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije je 4. avgust, posle čega teče rok od 90 dana da se izabere nova vlada.

XS
SM
MD
LG