Dostupni linkovi

Komisija Parlamenta BiH: Za unaprijeđenje rada pravosuđa 15 nužnih reformi


Parlamentarni zastupnici Damir Arnaut i Branislav Borenović 23. juna u Sarajevu predstavljaju preporuke Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.
Parlamentarni zastupnici Damir Arnaut i Branislav Borenović 23. juna u Sarajevu predstavljaju preporuke Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.

Ako Bosna i Hercegovina (BiH) želi popraviti rad pravosuđa nužno je da svi nivoi vlasti usvoje i provedu petnaest ključnih preporuka, saopštila je 23. juna Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Najvažnije je temeljito provjeriti sve članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), predsjednike sudova, glavne tužioce i njihove zamjenike po osnovu imovine koju posjeduju, njihove povezanosti sa političkim strukturama i sa organizovanim kriminalom, rekao je pedsjedavajući komisije Damir Arnaut.

"To je Albanija uradila za sve sudije i tužioce, a mi smo to preporučili za najviše rukovodioce u pravosuđu. Uzimajući u obzir da bi ovaj proces obuhvatio manje od stotinu nosioca pravosudnih dužnosti, on ne bi iziskivao zahtjevne resurse", dodao je Arnaut.

Privremena istražna komisija je formirana u maju 2019. godine, nakon afere "Potkivanje" u čijem je središtu bio Milan Tegeltija, tadašnji predsjenik VSTV.

Ovo je krovna pravosudna institucija nadležna da imenuje, razriješava i disciplinski kažnjava sudije i tužioce na svim nivoima u BiH, izuzev Ustavnog suda BiH.

Istražna komisija je preporučila i da se: mehanizam sukoba interesa proširi na nosioce pravosudnih funkcija i njihove bliske srodnike; unaprijede kriteriji za pravosudne funkcije i članstvo u VSTV-u, te da se onemogući da advokati budu članovi VSTV -a.

Istražna komisija traži i da se prošire ovlasti Ureda disciplinskog tužioca pri VSTV-u te pojača istraga za disciplinske prekršaje etičke i koruptivne prirode.

Nužno je i uspostaviti posebni mehanizam za odlučivanje o disciplinskim prekršajima samih članova VSTV-a, preporučila je istražna komisija, te dodala da je saradnja pravosuđa sa medijima, posebno istraživačkim, na zabrinjavajuće niskom nivou.

Mediji su najzaslužniji za otkrivanje brojnih djela visoke korupcije i disciplinskih prekršaje izvan i unutar pravosuđa, ali djelovanje pravosuđa po tim saznanjima nije adekvatno ili potpuno izostaje, navela je istražna komisija.

Izvještaj o stanju u pravosuđu rezultat je dvogodišnjeg rada ove komisije, tokom kojeg je održano 35 sjednica, te saslušano više od 30 svjedoka, većinom nosilaca najviših pravosudnih funkcija, kao i razgovora sa predstavnicima međunarodnih institucija, te saradnje sa policijskim agencijama u državi.

XS
SM
MD
LG