Dostupni linkovi

EU naredne nedelje očekuje sporazum o energetici između Kosova i Srbije


Meštani četiri opštine na severu Kosova više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.
Meštani četiri opštine na severu Kosova više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Evropska unija očekuje da delegacije Kosova i Srbije naredne nedelje finalizuju sporazum o energetici, rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol EU Peter Stano.

"EU očekuje od strana da zatvore pitanje energetike naredne nedelje u Briselu na nivou glavnih pregovarača", naveo je on u pisanoj izjavi.

Prethodno se delegacija Srbije prošle nedelje sastala Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije (KEDS) u Istanbulu, a razgovorima su prisustvovali i predstavnici Evropske unije.

KEDS je Kosovska kompanija za distribuciju električne energije a od 2013. godine njome upravlja turski konzorcijum i ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

I šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi (Bislimi) je 13. juna potvrdio da su dve strane jako blizu sporazuma o energetici, uz napomenu da će on biti u skladu sa do sada postignutim sporazumima.

Meštani četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci. Prema tim sporazumima, naplatu struje na severu je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

XS
SM
MD
LG