Dostupni linkovi

Vlada RS traži privremenu zabranu izvoza trupaca iz BiH


Drva za ogrijev, BiH, ilustrativna fotografija
Drva za ogrijev, BiH, ilustrativna fotografija

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska usvojila je 9. juna informaciju o potrebi privremene zabrane izvoza trupaca i energenata na bazi drveta iz BiH.

Od Vijeća ministara BiH zatražila je da se zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata i energenata za period od 90 dana, s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Kako je rečeno, zabilježeno je dodatno povećanje potražnje proizvoda od drveta na međunarodnom tržištu, te je neophodno da se sva raspoloživa sirovina iz javnih i privatnih šuma stavi na raspolaganje domaćim drvoprerađivačima.

U prvih pet mjeseci ove godine, izvoz drvenog peleta iz Bosne i Hercegovine povećan je za 78 posto, a trupaca hrasta za čak 450 posto, podaci su Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

I Vlada entiteta Federacija BiH uputila je 30. maja zvaničnu inicijativu prema Vijeću ministara BiH i zatražila zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta do 31. decembra 2022. godine.

Situacija na tržištu ogrijevnog drveta i peleta u BiH je dostigla zabrinjavajući nivo i traži hitnu reakciju sa ciljem stabilizacije domaćeg tržišta", navodi se u saopštenju Vlade Federacije BiH od 30. maja.

Manjak drveta i proizvoda od drveta na evropskom tržištu je uzrokovan prekidom uvoza iz Ukrajine, pa su se evropski kupci okrenuli bh. tržištu.

To je uzrokovalo snažan rast izvoza, ali i rast cijena peleta i ogrijevnog drveta na domaćem tržišu, te sve glasnije zahtjeve ka Vijeću ministara BiH da privremeno zabrani izvoz ovih proizvoda kako bi se osigurale neophodne količine ogrijeva za domaće tržište.

Nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, i uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje u martu ove godine.

Resorni ministar Staša Košarac za RSE je ranije rekao da odluka nije usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH "zbog protivljenja bošnjačkih ministara".

XS
SM
MD
LG