Dostupni linkovi

Predložen pritvor za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH


Policijski službenici SIPA-e BiH (Ilustrativna fotografija)
Policijski službenici SIPA-e BiH (Ilustrativna fotografija)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Šojića u utorak, 24. maja na radnom mjestu zbog navodnih koruptivnih radnji.

“Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina”, saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Provodeći istragu, Tužiteljstvo i SIPA BiH prikupili su dokaze da je Šojić počinio “grube zloupotrebe položaja u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koristeći ih u privatne svrhe”.

Iz Tužiteljstva BiH je saopćeno kako se osumnjičeni tereti i za “neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH”.

O prijedlogu za određivanje pritvora Tužiteljstvo BiH je navelo da postoji opasnost od bjekstva jer osumnjičeni Šojić, rođen 1961. godine u Šapcu, ima državljanstvo susjedne zemlje (Srbije), gdje često putuje i boravi.

“Mjera pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, predložena je iz razloga jer se radi o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, a tijekom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije”, saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Šojić bio svjedok odbrane Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu u decembru 2012.

Svjedočio je u dvostrukom svojstvu, kao član srpskih općinskih organa u Novom Sarajevu i kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Karadžić kriv, Sarajevo zadovoljno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Služba za zajedničke poslove institucija BiH obavlja poslove na održavanju, unutarnjem osiguranju državnih institucija, obavlja servisne usluge, pravne i financijske poslove i javne nabave. U djelokrug spadaju i restoranske usluge unutar državnih insitucija BiH. Služba je samostalna u radu i ima svojstvo pravne osobe.

XS
SM
MD
LG