Dostupni linkovi

Vučić najavio da će Srbija učestvovati u obnovi ukrajinskih gradova


Novoimenovani ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Novoimenovani ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom primanja akreditivnih pisama novoimenovanog ukrajinskog ambasadora Volodimira Tolkača najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

On je tom prilikom naglasio da Srbija uvažava teritorijalni integritet Ukrajine i izrazio žaljenje zbog situacije u toj zemlji.

Vučić je upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost.

U zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost od 25. februara navodi se da će Srbija poštovati norme međunarodnog javnog prava i podržati teritorijalni integritet Ukrajine, ali da istovremeno neće uvoditi sankcije Rusiji.

Sednica Saveta održana je dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na susednu Ukrajinu.

Vučić je ponovio da se Srbija zalaže za mirno rešavanje sporova i da podržava napore koji su usmereni na pregovore.

On je takođe preneo ambasadoru da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije.

Vučić je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u Srbiji.

Takođe je zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije rekavši da je Srbija izložena "neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova".

Ambasador Tolkač je, kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

XS
SM
MD
LG