Dostupni linkovi

Ukrajini od EU još 500 miliona evra vojne pomoći



Borell je na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u Nemačkoj 13. maja rekao da je uveren da bi u narednim danima mogao biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.
Borell je na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u Nemačkoj 13. maja rekao da je uveren da bi u narednim danima mogao biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell najavio je da će EU izdvojiti dodatnih 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini.

Borell je na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u Nemačkoj 13. maja rekao da je vojna podrška namenjena za teško naoružanje kao što su tenkovi i artiljerija, te da će pomoć EU Ukrajini dostići oko dve milijarde evra.

"Biće i veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suprotstavljanjem dezinformacijama", dodao je Borell.

On je takođe rekao da je uveren da bi u narednim danima mogao biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.

"Siguran sam da ćemo imati sporazum. Potreban nam je i imaćemo ga. Moramo da se oslobodimo zavisnosti od nafte od Rusije", rekao je šef evropske diplomatije.

Britanska ministarka inostranih poslova Liz Truss pozvala je na isporučivanje više oružja Ukrajini.

"Veoma je važno u ovom trenutku da nastavimo sa pritiskom na [ruskog predsednika] Vladimira Putina isporukom više oružja Ukrajini i povećanjem sankcija. Jedinstvo G7 je bilo od vitalnog značaja tokom ove krize za zaštitu slobode i demokratije i nastavićemo da radimo zajedno", rekla je Truss.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) vodećih industrijaliziranih zemalja okupili su se 12. maja na trodnevnom sastanku kojim dominira ruska invazija na Ukrajinu i njen širi uticaj, uključujući opskrbu hranom i energijom.

XS
SM
MD
LG