Dostupni linkovi

Osman Kavala osuđen na doživotnu kaznu zatvora


Turski filantrop Osman Kavala govori tokom događaja u Istanbulu, nepoznat datum
Turski filantrop Osman Kavala govori tokom događaja u Istanbulu, nepoznat datum

Turski filantrop i poduzetnik Osman Kavala osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog pokušaja svrgavanja vlade finansiranjem protesta širom zemlje 2013. godine.

Najviši evropski sud i zapadni saveznici Ankare kažu da je slučaj politički motivisan.

Kavala je priveden 18. oktobra 2017. godine zbog optužbi za proteste širom zemlje 2013. godine, kao i slučaja vezanog za pokušaj državnog udara 2016. Negira sve optužbe.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste iz 2013. koji su počeli u Gezi parku, ali je presuda ove godine ukinuta i spojena s optužbama u drugom predmetu.

Iz Amnesty Internationala su rekli da je osuda Kavale i drugih optuženika razoran udarac pravdi i ljudskim pravima.

Direktor Amnesty Internationala za Europu Nils Muiznieks rekao je u saopštenju da sudska presuda prkosi logici i da vlasti u više navrata nisu pružile nikakve dokaze koji potkrepljuju neutemeljene optužbe.

"Ova nepravedna presuda pokazuje da je Gezi suđenje bilo samo pokušaj da se ušutkaju nezavisni glasovi."

Grupe za zaštitu prava opisale su ranije suđenja protiv Kavale kao simbol suzbijanja neslaganja pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Stalna kašnjenja u njegovom suđenju, uključujući spajanjem različitih predmeta i stvaranjem novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su sjenu na poštivanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu", ranije su saopćile ambasade zapadnih država.

Sud je također osudio nekoliko drugih osoba na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju rušenja vlade. Sud je saopštio da je odlučio da Kavalu oslobodi optužbe za špijunažu zbog nedostatka dokaza.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG