Dostupni linkovi

Od Ustavnog suda BiH zatražena ocjena ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a


Apelaciju je Ustavnom sudu BiH dostavio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović
Apelaciju je Ustavnom sudu BiH dostavio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović

Šest delegata iz Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijelo je u srijedu, 13. aprila zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske (RS).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dan ranije obustavio Ukaz predsjednice bh. entiteta RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju tog zakona.

“Smatramo da ovakvo zakonsko rješenje krši mnogobrojne odredbe Ustava BiH. Najljubaznije Vas molimo da ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavne odredbe veoma štetne za državu BiH”, navedeno je, između ostalog, u apelaciji.

Zahtjev su uputili Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović iz Kluba Bošnjaka te Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata u Domu naroda.

Apelaciju je u Ustavni sud BiH dostavio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

"Zahjev sadrži argumentaciju koju smo i ranije koristili kada smo štitili državnu imovinu BiH. Osvrnuli smo se na kontinuitet BiH, pomenuli smo i dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH po pitanju državne imovine", kazao je Mahmutović.

Dodao je da je ovo "šesti put da entitet RS pokušava da državnu imovinu jednostrano riješi, a Ustavni sud BiH je rekao da se to pitanje može jedino rješavati u Parlamentu BiH".

"Vidjet ćemo kako će ovaj zahtjev biti tretiran od Ustavnog suda BiH, ali mislim da se radi o dosta prioritetnom pitanju", kazao je Mahmutović novinarima.

Reakcija OHR-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u BiH Christian Schmidt je 7. aprila pozvao vlasti RS-a da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u stavio van snage.

Tada je podsjetio na ranije odluke Ustavnog suda BiH, prema kojim je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše Socijalističke Republike BiH, ali i javnih dobara.

Naveo je i da nadležnost za regulisanje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

U septembru 2021. Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim entitetski Zakon o šumama, a godinu i po ranije, u februaru 2020. Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Ova pravosudna institucija je također u februaru 2020. godine ocijenila neustavnim i više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS.

U svim odlukama, navedeno je da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Prijenos nadležnosti

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine tog entiteta 10. februara.

Zakonom o nepokretnoj imovini je predviđeno da se nekretnine u vlasništvu države BiH pretvaraju u imovinu RS-a.

Prema ovom zakonu, na RS bi trebalo da bude upisana nepokretna imovina koju koriste entitetske institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji su osnivači RS, odnosno jedinice lokalne samouprave.


Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, usvojila je 10. decembra 2021. informacije o “prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske”, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG