Dostupni linkovi

Njemačka ambasadorica u BiH odbacuje uvredljive Dodikove izjave


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebbe izjavila je u petak, 8. aprila da odlučno odbacuju uvredljive izjave člana Predsjednika Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika upućene njemačkom Bundestag-u i njemačkom poslaniku.

Dodik je dan ranije, u četvrtak, 7. aprila, u obraćanju novinarima, njemačke vojnike uporedio s nacistima, a Adisa Ahmetovića, izaslanika Bundestaga ispred vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), uporedio s članovima mladeži Nacionalsocijalističke stranke Adolfa Hitlera.

Osim toga, kazao je da neće podržati raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH, kao ni produženje misije EUFOR-a.

"Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku, neadekvatna istorijska poređenja, te negiranje, pa i veličanje ratnih zločina i genocida, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju", poručila je Uebbe, navedeno je u saopštenju Ambasade Njemačke u BiH.

Njemačka ambasadorica naglasila je da se ne mogu tolerisati ni napadi na jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer ugrožavaju mir i pomirenje.

"Evropske zaštitne snage su priznato sidro stabilnosti za narod Bosne i Hercegovine. Ispravno je i važno da ispitamo učešće", dodala je.

Uebbe je takođe izjavila da je iznenađena sadržajem i tonom Dodikovih trenutnih izjava, nakon njegovog konstruktivnog tona u razgovoru s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock prije nekoliko sedmica.

"Dodik je tada nedvosmisleno rekao da su povećanje EUFOR-a/Althea-a i njemačko učešće u misiji dobrodošli. Jučerašnje javne izjave su dijametralno suprotne i dovode u pitanje kredibilitet njegovih izjava", zaključila je njemačka ambasadorica.

U BiH stiglo 500 vojnika EUFOR-a

Širom BiH raspoređeno je dodatnih 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu "jer bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

To je bila procjena austrijskog generala Antona Wesselya, koji smatra da je potrebno preduzeti dodatne mjere sigurnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG