Dostupni linkovi

Kremlj kaže da je Abramovič posrednik u pregovorima o Ukrajini


Roman Abramovič (srednji red, prvi slijeva) pored Erdoganovog portparola Ibrahima Kalina (u sredini) na mirovnim pregovorima u Istanbulu, 29. mart 2022.
Roman Abramovič (srednji red, prvi slijeva) pored Erdoganovog portparola Ibrahima Kalina (u sredini) na mirovnim pregovorima u Istanbulu, 29. mart 2022.

Milijarder Roman Abramovič nije zvanični član ruskog tima koji pregovara s Ukrajinom, ali je prisustvovao pregovorima pod vodstvom Turske kako bi "omogućio određene kontakte" između dvije strane, naveo je Kremlj 29. marta.

Abramovič, koga je Zapad sankcionisao zbog invazije Moskve na Ukrajinu zbog njegovih veza sa predsjednikom Vladimirom Putinom, sudjelovao je u Istanbulu prvim direktnim mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije nakon više od dvije sedmice.

"Roman Abramovič je uključen u omogućavanje određenih kontakata između ruske i ukrajinske strane", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

"On nije zvanični član delegacije, ali je i danas prisutan u Istanbulu u ime naše strane", rekao je on.

"Da bi se ostvarili kontakti između dvije strane, potrebno je da dobijete odobrenje s obje strane, a u slučaju Abramoviča to odobrenje postoji s obje strane", kazao je Abramovič.

Kremlj, koji je rekao da je Abramovič igrao ranu ulogu u mirovnim pregovorima, odbacio je izvještaje da je ruski milijarder bio otrovan, rekavši da su neistinite i dio "informativnog rata".

Prema pisanju Wall Street Journala i istraživačke grupe Bellingcat, Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači su ranije ovog mjeseca nakon sastanka u Kijevu pretrpjeli simptome trovanja.

Abramovič je viđen 29. marta kako razgovara s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a zatim sjedi pored Erdoganovog portparola.

Poznato je da je proveo sedmice u ulozi posrednika, na relaciji Moskva - Kijev.

Pregovori u Istanbulu započeli su 29. marta, a predsjednik Erdogan je otvorio sjednicu pozivajući na primirje i mir u Ukrajini.

"Produženje sukoba nije ni u čijem interesu", rekao je dvjema delegacijama u palati Dolmabahče, pozivajući predstavnike Rusije i Ukrajine ih da izađu s konkretnim rješenjima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pred početak pregovora rekao je da je njegova zemlja spremna proglasiti neutralnost, što je jedan od ključnih zahtjeva Moskve.

Međutim, jedan od glavnih pregovarača Zelenskog, ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, naglasio je da ima instrukcije da se "ne trguje ljudima, zemljom ili suverenitetom".

Ruska državna novinska agencija Ria Novosti objavila je fotografiju na kojoj Abramovič razgovara sa turskim predsjednikom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Primijećen je i u turskoj TV emisiji sa slušalicama za prevod na ušima pored Erdoganovog portparola Ibrahima Kalina. Oni ne sjede za glavnim stolom ruske i ukrajinske delegacije.

Abramovičeva jahta Eclipse je posljednjih dana usidrena u turskoj luci Marmaris.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je pred susret u Istanbulu da je svojim kolegama, koji prisustvuju pregovorima s Rusijom, savjetovao da ništa ne jedu i ne piju tokom susreta u gradu na Bosforu.

XS
SM
MD
LG