Dostupni linkovi

EU sankcionisala Romana Abramoviča


Ruski oligarh Roman Abramovič je prvi na novom spisku pojedinaca kojima je Evropska unija (EU) uvela sankcije.
Ruski oligarh Roman Abramovič je prvi na novom spisku pojedinaca kojima je Evropska unija (EU) uvela sankcije.

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, milijarder Roman Abramovič je prvi na novom spisku pojedinaca kojima je Evropska unija (EU) uvela sankcije.

U obrazloženju odluke se navodi da je Roman Abramovič ruski oligarh koji ima duge i bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Imao je privilegovan pristup predsedniku i jeste održavao vrlo dobre odnose sa njim. Ova veza sa ruskim vođom mu je pomogla da održi svoje značajno bogatstvo", navodi se u odluci EU.

EU je u utorak, 15. marta, odobrila četvrti paket sankcija protiv Rusije, te je proširila spisak pojedinaca i pravnih subjekata za koje se smatra da su bliski režimu u Kremlju.

Najnoviji spisak sankcionisanih lica obuhvata 12 pojedinaca i 9 pravnih subjekata. Za Romana Abramoviča se smatra da je imao koristi od ruskih donosilaca odluka za destabilizaciju Ukrajine.

"On je takođe jedan vodećih ruskih privrednika uključenih u ekonomske sektore obezbeđujući značajan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine", stoji u olduci EU.

XS
SM
MD
LG