Dostupni linkovi

Privedeni aktivisti iz Novog Sada zbog bacanja dimnih bombi


Staro brodogradilište u Novom Sadu gde je planirana gradnja "Novog Sada na vodi".
Staro brodogradilište u Novom Sadu gde je planirana gradnja "Novog Sada na vodi".

Aktivisti i građani protestovali su ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu tražeći oslobađanje trojice mladića koji su učestvovali u prekidanju sednice Komisije za planove.

Trojica aktivista "Omladinske studentske akcije" iz Novog Sada koji su 7. marta bacili dve dimne bombe i prekinuli sednicu Komisije za planove tokom rasprave o Generalnom urbanističkom planu (GUP), privedeni su 8. marta u tužilaštvo na saslušanje.

Kako je prenela agencija Beta, oni se sumnjiče da su tokom sednice bacili dve dimne bombe u sali u kojoj je održavana rasprava, a jedan od njih je potom i iz struje isključio projektore na kojima su emitovani nacrti novog GUP-a.

Ovom incidentu prethodilo je višemesečno nezadovoljstvo i protesti dela građana zbog novog GUP-a za Novi Sad, kojim se planira izgradnja takozvanog "Novog Sada na vodi".

GUP je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada.

Na nacrt GUP-a prethodno je pristiglo više od 12 hiljada komentara i primedbi aktivista i organizacija. Deo stručne javnosti je protiv pojedinih rešenja iz tog dokumenta.

Prema proceni Društva arhitekata Novog Sada GUP "nije ispunio potrebna očekivanja". Ta organizacija je predložila njegovo povlačenje iz procedure.

Glavne primedbe odnose se na izgradnju "opštegradskih centara" koji bi služili decentralizaciji grada ali na način da, kako ova organizacija ocenjuje, "daje mogućnost investitorima" da se dalje šire, odnosno da u direktnim pregovorima sa gradom izdejstvuju "veću spratnost".

Stručnjaci iz ovog udruženja ukazuju i na probleme sa projektom nove gradnje "Novi Sad na vodi", glavnim bulevarima i nasipima na teritoriji ovog grada.

Građevinski kompleks, poznatiji kao "Novi Sad na vodi" već je duže vreme izvor neslaganja između gradskih vlasti i građana.

Dok gradski čelnici tvrde da je ovo razvojni potencijal za taj grad, građani smatraju da će se izgradnjom tog kompleksa uništiti priroda, ali da će i sam grad imati problem zbog promena na obali Dunava.

XS
SM
MD
LG