Dostupni linkovi

Poslanici iz RS najavili bojkot rasprave o Ukrajini u Parlamentu BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (arhivska fotografija)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (arhivska fotografija)

Poslanici iz Republike Srpske (RS) neće prisustvovati raspravi na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) o ratu u Ukrajini koja je zakazana za petak, 4. marta.

Saopšteno je to iz Kluba poslanika Srpski klub u Parlamentu BiH u četvrtak, 3. marta.

"Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini. Pored toga, Parlamentarna skupština BiH nije zadužena za spoljnu politiku, koja je Ustavom definisana kao nadležnost Predsjedništva BiH, čiji su članovi iz Federacije BiH juče odbili da raspravljaju o istoj temi na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH", stoji u saopštenju.

Dodaje se da su poslanici iz RS "posvećeni su očuvanju mira, očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih principa koji definišu jednaka prava tri naroda i dva entiteta".

Ističe se da je odluka o neprisustvovanju donesena u koordinaciji sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpskom demokratskom strankom (SDS), Partijom demokratskog progresa (PDP), te Demokratskim narodnim savezom (DNS)

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić sazvao je hitnu sjednicu tog Doma za petak na kojoj bi se trebalo raspravljati o pomoći Ukrajini i njenim državljanima te sankcijama Rusiji.

Među mjerama u zahtjevu za sazivanje sjednice, koji je potpisalo devet poslanika, navodi se omogućavanje ulaska ukrajinskih građana u BiH s ličnim kartama, produženje njihovog bezviznog boravka u BiH sa 30 na 90 dana, te osiguranje smještaja i slanje medicinske i druge humanitarne pomoći Ukrajini.


Predlaže se i uvođenje sankcija fizičkim i pravnim osobama iz Rusije, te da se sugeriše Predsjedništvu BiH da Ukrajini pošalje vojnu pomoć.

''BiH je trenutno jedna od rijetkih evropskih država koja je agresiju osudila, ali još uvijek nije ppreduzela ovakve konkretne poteze, te je neophodno da Predstavnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložili Savjetu ministara BiH da preduzme određene mjere'', navodi se u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma.

Zahtjev za hitnu sjednicu, potpisali su, osim predsjedavajućeg Denisa Zvizdića iz stranke Narod i pravda i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Mariković-Lepić i Damir Arnaut, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Za usvajanje zakona i pojedinih odluka u Predstavničkom domu potrebno je da za njih, osim opšte većine, glasa i većina poslanika iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u srijedu, 2. marta, napustio je sjednicu Predsjedništva, s obzirom da nije prihvaćen njegov zahtjev da Predsjedništvo zauzme stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, nakon početka ruske invazije na tu državu.

Druga dva člana, Željko Komšić i Šefik Džaferović bili su protiv izmjena dnevnog reda, smatrajući da je Predsjedništvo zauzelo stav o Ukrajini još 2014. godine.

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje.

Tada je saopšteno da Prеdsјеdništvо BiH prаti pоrаst pоlitičkih nаpеtоsti u Ukrајini i pоgоršаnjе mеđunаrоdnih оdnоsа u vеzi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

Bosna i Hercegovina jedna je od 141 zemlje koja je u srijedu, 2. marta rezoluciju Generalne skupštine Ujedninjenih nacija.

Rezolucijim se izražava najdulje žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahtijeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

XS
SM
MD
LG