Dostupni linkovi

U Srbiji raspisani lokalni i vanredni parlamentarni izbori


Serbia - Belgrade - voting for parliamentary and local elections - June 21st 2020
Serbia - Belgrade - voting for parliamentary and local elections - June 21st 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je u utorak, 15. februara, vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april.

“Raspisujem izbore za narodne poslanike za 3. april 2022. godine. Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo svoj demokratski kapacitet, koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost”, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

“Neka najbolji pobede. Građani Srbije, neka su vam srećni izbori!”, dodaje se.

Ranije je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao lokalne izbore koji će također biti održani 3. aprila.

Izbori za gradske skupštine biće održani u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Dačić je najavio da će početkom marta raspisati izbore za predsednika Srbije, odnosno 90 dana pre isteka mandata.

"Želim svima uspešnu kampanju, da sve protekne u demokratskoj i fer atmosferi i da se građani izjasne kako vide budućnost Srbije i kome daju najveće poverenje", poručio je Dačić, prenosi Beta.

Predsednik Skupštine Dačić ranije je najavio da će predsednički izbori u Srbiji najverovatnije biti raspisani 2. marta.

Aktuelni saziv Skupštine Srbije u kojem većinu ima Srpska napredna stranka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, konstituisana je posle izbora u junu 2020. godine. Većina opozicionih partija bojkotovala je te izbore smatrajući da nije bilo uslova za slobodne i fer izbore, a ovoga puta opozicija je najavila učešće na izborima.

XS
SM
MD
LG