Dostupni linkovi

Velika Britanija najavljuje jačanje arsenala sankcija prema Rusiji


 Šefica britanske diplomatije Liz Truss
Šefica britanske diplomatije Liz Truss

Šefica britanske diplomatije Liz Truss najavila je donošenje novih zakona za jačanje režima sankcija Velike Britanije koje mogu da se primene u slučaju napada Rusije na Ukrajinu.

Ona je u obraćanju u donjem domu Parlamenta rekla da će podneti tom telu nacrt zakona kojim će se znatno ojačati stav Britanije naspram, kako je navela, agresivnih akcija Rusije protiv Ukrajine.

Rekla je da te sankcije mogu da ciljaju veći broj pojedinaca i kompanije u zavisnosti od njihovog značaja za Kremlj.

"Moći ćemo da ciljamo sve firme vezane za rusku državu, koje imaju značajne ekonomske aktivnosti za rusku državu ili deluju u strateški važnom sektoru", rekla je Truss, dodajući da će moći da pogode ne samo te firme nego i one u čijem su vlasništvu i koje ih kontrolišu.

Trenutno vlada može da uvede sankcije samo onima koji su direktno vezani za rusko delovanje u Ukrajini. Nova ovlašćena će omogućiti vladi da cilja mnogo širi broj pojedinaca i poslovnjih ljudi.

Po rečima Truss, to će biti najstroži režim sankcija ikad uspostavljen protiv Rusije i najveća promena u pristupu Velike Britanije od Bregzita kada je napustila EU.

Forin ofis je naveo da će nove mere omogućiti Britaniji da deluje zajedno sa SAD i drugim saveznicima da zamrzne imovinu i zabrani putovanja.

Britanija je više puta pozvala Rusiju da krene diplomatskim putem. Premijer Boris Johnson najavio je da će preneti ruskom predsedniku da bi invazija na Ukrajinu bila "apsolutna katastrofa za svet i iznad svega da bi bila katastrofa za Rusiju".

Johnson 1. februara putuje u Kijev zajedno sa šeficom diplomatije da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Velika Britanija uvela je sankcije za oko 180 ljudi otkako je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

Sankcije, uz ostalo, omogućavaju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropska unija (EU) i Velika Britanija više puta su upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu, nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice s tom zemljom.

Rusija negira da planira napad i traži sigurnosnu garanciju, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće dopustiti Kijevu da se pridruži tom vojnom savezu.

XS
SM
MD
LG