Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratni zločin u Foči, na istoku BiH


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, decembar 2021.
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, decembar 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića sa područja Foče, na istoku BiH, saopšteno je u petak 24. decembra iz ove pravosudne institucije.

On se tereti da je u periodu od sredine aprila do kraja septembra 1992. godine, tokom rasprostranjenog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske, vojnih, paravojnih i policijskih snaga na civilno bošnjačko stanovništvo, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj osnovi.

„U okviru progona optuženi se tereti da je učestvovao u prisilnom nestanku dvojice Bošnjaka, među kojima i maloljetnog dječaka, nečovječno postupanje, ubistvo 10 civila, pomaganje i podržavanje dvije žrtve obljube ili ekvivalentne polne radnje – silovanja, te nezakonito zatvaranje i prisilno premještanje bošnjačkih civila“, ističe se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u optužnici, Nikačević je vršio i progon na način da je kao komandant specijalne jedinice koju je zvao „Nikačevi“, kao nadređeni, znao da su njemu potčinjeni pripadnici jedinice činili nečovječna djela i ubijali zarobljene civile, ne preduzimajući mjere za sprečavanje zločina i kažnjavanje počinilaca ovih djela.

Navode iz optužnice tužilaštvo će dokazati pozivanjem 70 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U vrijeme rata u BiH, u Foči su na nekoliko lokacija poput sportske sale „Partizan“ u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene. Prema procjenama u BiH je silovano oko 20.000 žena.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

XS
SM
MD
LG