Dostupni linkovi

Univerzitet u Hong Kongu uklonio statuu posvećenu žrtvama demonstracija na Tjenanmenu


Studenti čiste statuu „Stub srama“, spomenik poginulima u razbijanju Tjenanmena 1989. godine, na Univerzitetu u Hong Kongu (4. juna 2019.)
Studenti čiste statuu „Stub srama“, spomenik poginulima u razbijanju Tjenanmena 1989. godine, na Univerzitetu u Hong Kongu (4. juna 2019.)

Čuvena statua na Univerzitetu u Hong Kongu koja obeležava masakr na Trgu Tjenanmen uklonjena je kasno u sredu, prenosi BBC.

Statua, nazvana "Stub srama" je prikazivala nagomilana tela u znak sećanja na prodemokratske demonstrante koji su stradali 4. juna 1989. kada su kineske vlasti tenkovima ugušile studentske demonstracije na trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje

Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, ali je prema izveštajima većine svetskih medija poginulo nekoliko hiljada ljudi.

Bio je to jedan od retkih preostalih javnih spomenika u Hong Kongu koji obeležavaju ovaj incident, koji je veoma osetljiva tema u Kini.

Peking pooštrio sigurnosne mjere na Tiananmen trgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Njegovo uklanjanje dolazi pošto Peking sve više suzbija politička neslaganja u Hong Kongu.

Grad je nekada bio jedno od retkih mesta u Kini koje je dozvoljavalo javno obeležavanje protesta na Tjenanmenu.

Univerzitet je prvobitno naredio uklanjanje statue u oktobru.

„Odluka o staroj statui zasnovana je na spoljnim pravnim savetima i proceni rizika za najbolji interes univerziteta“, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak.

„Univerzitet je takođe veoma zabrinut zbog potencijalnih bezbednosnih problema koji proističu iz krhke statue”, dodaje se.

Prvi znak da se statua skida pojavio se kasno u sredu, kada su univerzitetski zvaničnici ogradili prostor plastičnom folijom.

Građevinski radnici radili su preko noći iza plastičnih barijera kako bi demontirali bakarnu statuu visoku osam metara. Čuvari su onemogućili novinare da priđu i pokušali da ih spreče da snimaju.

Spomenik je stajao u kampusu više od dve decenije.

Univerzitet je saopštio da će statuu, koja je bila izložena u kampusu univerziteta 24 godine, staviti u skladište.

Decenijama se Hong Kong ponosio time što je „savest Kine“ – jedino mesto na kineskoj teritoriji koje nije zaboravilo masakr na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

Peking je dozvolio godišnje bdenje uz sveće u znak sećanja na krvavi incident, koji je takođe postao deo kolektivnog sećanja Hong Konga.

Ali prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti, organizator bdenja - Hongkonški savez za podršku patriotskim demokratskim pokretima u Kini - bio je primoran da se raspusti, a mnogi lideri protesta su zatvoreni.

Vlasti u Hong Kongu su 2020. zabranile godišnje bdenje komemoracije na Tjenanmenu po prvi put u 30 godina, navodeći kao razlog ograničenja zbog COVID-19 - iako su aktivisti optužili lokalne zvaničnike da su poklekli pod pritiskom Pekinga da ućutkaju prodemokratsko izražavanje.

U oktobru je devet prodemokratskih aktivista iz Hongkonga osuđeno na između šest i 10 meseci zatvora zbog učešća u bdenju.

Ranije ovog meseca, medijski tajkun Džimi Laj takođe je dobio trinaest meseci zatvora zbog učešća u istom bdenju.

XS
SM
MD
LG