Dostupni linkovi

Pooštrene mjere u Crnoj Gori, bez proslave Nove godine i javnih okupljanja


DEtalj iz Podgorice tokom pandemije bolesti COVID-19
DEtalj iz Podgorice tokom pandemije bolesti COVID-19

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori su u petak objavile nove, pooštrene epidemiološke mjere među kojima će biti zabranjeni novogodišnji koncerti i okupljanja, te neće biti dozvoljeno organizovanje svadbi i privatnih proslava.

Iako su neki gradovi već objavili gostovanja estradnih imena na trgovima tokom novogodišnjih praznika, u Ministarstvu zdravlja očekuju da će zabrana koncerata, okupljanja i proslava važiti i tada.

“Epidemiološka situacija u ovom trenutku apsolutno ne dozvoljava takva okupljanja i prije vjerujem da će ova odluka biti trajna. Situacija može da se izmijeni, ali ne vjerujem da se za tako kratko vrijeme može toliko izmijeniti da bismo dozvolili koncerte i okupljanja na trgovima”, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ipak, "zaključavanja" više nema, jer je fokus na vakcinaciji koja je daleko od dostizanja kolektivnog imuniteta, saopšteno je na konferenciji za medije.

Novim mjerama se zabranjuje i organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, rad noćnih klubova, a vrijeme otvorenih ugostiteljskih objekata je ograničeno do ponoći. Boravak u domovima je preporučen samo članovima istog domaćinstva.

Ove mjere će važiti od 15.novembra do 1.decembra.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić navodi da je najviše zaraženih među najmanje vakcinisanima, te da su 50 odsto oboljelih – mladi.

Dodaje da je broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u porastu tokom poslednje dvije sedmice za oko 34 odsto, a od kada je registrovan delta soj virusa, najveći procenat oboljelih je u dobnoj grupi od 30 do 39 godina.

Galić je podsjetio da je osam od deset preminulih nevakcinisano, da su bili nevakcinisani i svi preminuli mlađi od 40 godina, te da nije imunizovano ni 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju.

Krivokapić - jedan od posljednjih nevakcinisanih premijera u Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Iz Ministarstva zdravlja kažu i da Vlada još razmatra ranije najavljenu mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (NDKP) za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku. Ta bi potvrda bila nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore.

“To nije osmišljeno da bi ugrožavali nečija prava, nego da bi se spašavali životi. Ne postoji vakcina, kao ni lijek koji štiti sto posto, ali vakcine štite od teških formi bolesti i smrtnih ishoda u veoma visokom procentu”, naglašava ministarka Borovinić Bojović.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa je do sada u Crnoj Gori primilo 42,6 odsto stanovništva, a drugu 40,1 odsto.

U Crnoj Gori je trenutno je aktivno 5.668. slučajeva korona virusa, a od početka epidemije, u martu prošle godine, od posljedica COIVD-19 preminula 2.181 osoba.

XS
SM
MD
LG