Dostupni linkovi

U SAD preporučena vakcinacija djece od pet do 11 godina 


Vakcinu će djeca primati u dvije doze kao odrasli ali po 10 mikrograma po injekciji, dok je za odrasle po 30 mikrograma. 
Vakcinu će djeca primati u dvije doze kao odrasli ali po 10 mikrograma po injekciji, dok je za odrasle po 30 mikrograma. 

Američki zdravstveni zvaničnici dali su zeleno svetlo za preporuku vakcine protiv korona virusa proizvođača Fajzer-BioNTek (Pfizer-BioNTech) za djecu od pet do 11 godina, saopšteno je u utorak 2. novembar u Vašingtonu

Na taj način će 28 miliona djece tog uzrasta u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) imati pravo da prime tu vakcinu.

Tu preporuku je nedavno odobrila američka Agencija za lekove (FDA), dok u utorak veče 2. novembra donijeta preporuka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) predstavlja poslednji korak za pokretanje nove faze kampanje vakcinacije namijenjene djeci.

Vakcinu će djeca primati u dvije doze kao odrasli ali po 10 mikrograma po injekciji, dok je za odrasle po 30 mikrograma.

"Znamo da milioni roditelja žele vakcinisati djecu", istaknula je u saopštenju direktorica CDC-a Rochelle Walensky, potičući one koji još imaju pitanja vezanih uz vakcinaciju da se savjetuju sa zdravstvenim radnicima.

Rizik koji donosi COVID-19 "prevelik je za našu djecu i mnogo veći nego kod mnogih drugih bolesti protiv kojih ih vakcinišemo", dodala je.

Vlada je dugo očekivala odluku te je nabavila dovoljno doza za svu djecu tog uzrasta, koje je počela distribuirati u sve dijelove zemlje čim ga je Agencija za lijekove odobrila.

Među djecom u dobi od pet do 11 godina u SAD-u je zabilježeno 1.9 miliona slučajeva zaraze korona virusom, hospitalizirano je 8300 djece, a nekoliko stotina ih je umrlo. Zabilježeno je i 2300 slučajeva multisistemskog inflamatornog sindroma kod djece.

Prema kliničkim ispitivanjima koja je proveo Pfizer na hiljadama djece, vakcina se pokazala 90.7 posto uspješnim u zaštiti od simptomatskih oblika bolesti.

Vakcinacijom djece očekuje se i manje zatvaranja škola, ali i moguće smanjenje prenosa zaraze u opštoj populaciji.

Neki medicinski stručnjaci kažu da je, s obzirom na opstanak Delta varijante i povratak online školovanju, vakcinacija djece ključni sljedeći korak u borbi protiv pandemije.

"Roditelji treba da shvate hitnost vakcinacije jer pandemija nije gotova", rekao je za BBC dr Džejms Versalović, glavni patolog u Teksaškoj dječijoj bolnici (TCH).

Dr Versalović procjenjuje da je u TCH, najvećoj dječjoj bolnici u SAD-u, od početka pandemije dijagnosticirano najmanje 1.500 djece.

"Nijedna starosna grupa nije pošteđena", rekao je.

TV Liberty: COVID odjeli na granici izdržljivosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:00 0:00

XS
SM
MD
LG