Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija vrednuje američke donacije za sistem odbrane


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović

Srbija visoko vrednuje dosadašnju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u zajedničkim vojnim vežbama i obuci, kao i donacije američke strane za sistem odbrane Srbije, saopšteno je nakon sastanka ministra odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entonija Godfrija.

Kako je Ministarstvo odbrane Srbije navelo u saopštenju 2. novembra, Stefanović je sa Godfrijem razgovarao o nastavku saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Stefanović je naveo da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim dugoročnim strateškim opredeljenjem vojne neutralnosti, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je Godfri iskazao uverenje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u oblasti odbrane, u svim segmentima od zajedničkog interesa.

Sastanku je prisustvovao i novoimenovani zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkel.

Zbog saradnje sa Rusijom, Srbija je na meti kritika sa Zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU) još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

I vojna saradnja Srbije i Rusije brine Zapad, tako je u junu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio da zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

XS
SM
MD
LG