Dostupni linkovi

Peking smatra COVID-19 izazovom broj jedan za Olimpijske igre


Peking, Kina (27. oktobar 2021.)
Peking, Kina (27. oktobar 2021.)

Sprječavanje širenja epidemije bit će izazov broj jedan na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, rekli su organizatori 27. oktobra, sto dana pred početak Olimpijade.

Peking će postati prvi grad u svijetu koji će biti domaćin i ljetnih Olimpijskih igara (2008.) i Zimskih od 4. do 20. februara ove godine.

Jedna od glavnih briga na Igrama, kako izgleda, bit će borba protiv COVID-a 19, šest mjeseci od ljetne Olimpijade u Tokiju, održane nakon godinu dana odlaganja zbog pandemije.

U tom kontekstu kineske vlasti koje slijede politiku nulte zaraze, primjenjuju razne mjere da iskorijene jedno ograničeno žarište epidemije koje se pojavilo posljednjih dana na sjeveru zemlje.

"Pandemija je izazov broj jedan za odvijanje Zimskih olimpijskih igara", rekao je novinarima potpredsjednik organizacionog odbora Džang Džijadong.

U gradu Landžuu, 1.700 kilometara zapadno od Pekinga, uveden je karantin za četiri miliona stanovnika, kojima je nakon otkrića nekoliko desetina slučajeva zaraze rečeno da ostanu kod kuće, osim radi prijeke potrebe.

Desetina pokrajina, ukupno trećina, pojačale su preventivne mjere, uključujući i grad Peking u kojem je 20 slučajeva zaraze zabilježeno u posljednjih sedam dana.

Mjere predviđene za vrijeme Igara smanjit će rizik uticaja korona virusa, rekao je Džang i upozorio da će učesnici koji ne poštuju pravila biti kažnjeni.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Zimske olimpijske igre 2022. bit će održane u "sigurnosnom mjehuru" namijenjenom isključenju svakog rizika od zaraze za ostatak Kine.

Očekuje se 2.900 sportista, koji trebaju biti ili potpuno vakcinisani, ili da se podvrgnu strogom karantinu od 21 dana po dolasku u zemlju.

Takmičenja će pratiti samo gledaoci iz Kine.

Vlasti su predvidjele 300 auta hitne pomoći sa negativnim pritiskom da prevoze moguće pacijente bez rizika od kontaminiranja vanjskog zraka.

Kina, u kojoj je virus prvo detektovan krajem 2019. godine, takoreći je iskorijenila virus od proljeća 2020. godine poslije primjene drastičnih mjera kontrole stanovnika. Zemlja je takoreći zatvorila svoje granice za ostatak svijeta.

Kina je 27. oktobra prijavila 50 novozaraženih korona virusom u posljednja 24 sata. Zvanični bilans od početka pandemije je manje od 100.000 slučajeva zaraze od kojih 4.636 sa smrtnim ishodom.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG