Dostupni linkovi

Srbija: Kineski Ziđin otvorio rudnik 'Čukaru Peki' u Boru


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i Qui Guozhu, predstavnik borda direktora Zijin Mining Group, na ceremoniji otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki".
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i Qui Guozhu, predstavnik borda direktora Zijin Mining Group, na ceremoniji otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki".

Kineska kompanija “Zijin Mining” (Ziđin) otvorila je 22. oktobra u okolini Bora rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki”, a vrednost te investicije je 474 miliona dolara.

“Mi smo rešenje za istok Srbije našli u saradnji sa kineskim prijateljima”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom ceremonije svečanog otvaranja gornjeg rudnog pojasa rudnika.

Vučić je rekao da je zahvaljujući kompaniji “Zijin Mining Group” prosečna plata radnika u Boru povećana za 50 odsto.

Vučić je dodao da je novootvoreni rudnik moderan i da ima sve prečistače voda.
„Ovde ćemo imati mnogo zlata i to će biti prilika za Narodnu banku Srbije da kupuje zlato po povoljnim cenama, da uvećava zlatne reserve”, rekao je Vučić.

Qui Guozhu, predstavnik borda direktora Zijin Mining Group, rekao je da je ulaganje u Srbiju velika strateška odluka Zijin Mining grupacije.

„Sa uspešnim razvojem rudnika bakra i zlata i tehnološkom transformacijom borskog rudnika bakra Srbija sada je postala najvažnija zemlja za naše investicije i jedan od najvažnijih stubova rasta Zijin Mining. U punom zaletu pomažemo Srbiji da bude druga zemlja u Evropi po prozvodnji bakra“, naveo je on.

On je najavio i da će sa razvojem gornjeg rudnog pojasa „Čukaru Peki“ biti u potpunosti pokrenuta ključna inženjerska ispitivanja i izgradnja donjeg pojasa rudnika.

On navodi i da će to biti „moderan zeleni rudnik svetske klase“.

„Suočeni smo sa problemima zaštite životne sredine u borskoj oblasti u prošlom periodu tako da će Ziđin ispuniti standarde, čak i premašiti standarde EU“, rekao je Guozhu.

Građani Bora su u prethodnom periodu zbog zagađenja i, kako navode, „alarmantno visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu“ protestovali više puta, a gradonačenik Bora Aleksandar Milikić najavio je 2020. da će, ako se zagađenje nastavi, podneti krivičnu prijavu protiv Ziđina.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je rudnik već zaposlio 500 radnika iz Srbije.

„Očekuje se da će do kraja ove godine udeo proizvodnje bakra iz Srbije dostići 18 odsto proizvodnje bakra u celoj Evropi“, rekla je ona.

Predviđena je godišnja proizvodnja u rudniku od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude.

Kineska kompanija „Zijin Mining Group“ učestvuje u istraživanju i ekloploataciji rude bakra, zlata i drugih minerala. Krajem 2018. godine kompanija je preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru. Vlada Srbije je sa tom kompanijom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u avgustu 2021. da će svi meštani sela Krivelja u istočnoj Srbiji biti preseljeni zbog kineskog rudnika i da će Vlada formirati radnu grupu koja će se pozabaviti njihovim problemom.

'Zavisimo od milosti Ziđina i Srbije': Selo Krivelj čeka preseljenje zbog kineskog rudnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

Zijin Mining je 2019. kupila od američke kompanije Friport MekMoran (Freeport McMoran) donju zonu nalazišta rezervi bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora za 390 miliona dolara, čime je postala jedini vlasnik tog nalazišta.

Rudnik “Čukaru Peki” bio je početkom 2021. godine u fokusu javnosti kada su se kineski radnici žalili na nehumane uslove rada u rudniku, o čemu je Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio istraživanje.

XS
SM
MD
LG