Dostupni linkovi

Dodikovi zastupnici se vraćaju u parlament 26. oktobra


Milorad Dodik i Željka Cvijanović na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, 14. oktobar 2021.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, 14. oktobar 2021.

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem čelu je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, doći će na sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je zakazana za 26.oktobra, ali samo da bi glasali za smjenu ministra odbrane Sifeta Podžića.

Ovo je potvrdila za Radio Slobodna Evropa (RSE) Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici iz Republike Srpske bojkotiraju rad državnih institucija od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BIH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

“Kad bude sjednica 26. oktobra, mi smo u Parlamentarnoj skupštini. Ostaje finalni dogovor, ali mislim da ćemo pratiti predsjedavajućeg Savjeta ministara (Zorana Tegeltiju)”, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, donio je 5. oktobra odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, kadra Demokratske fronte (DF), zbog odgađanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, nakon što je to zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Odluku o smjeni ministra, te imenovanju novog mora potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine.

Ministar Podžić je, nakon Dodikovog zahtjeva, kazao da vježba “nije otkazana već odgođena” zbog epidemiološke situacije i činjenice da je mali broj pripadnika Oružanih snaga vakciniran protiv COVID-19.
Odluku da vježba bude odgođena podržali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik DF-a Željko Komšić, te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz stranaka SDA i DF-a, čiji je Podžić kadar, a koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou, su najavili kako će glasati protiv.

Od jula su održane dvije sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali većina tačaka o kojima se glasalo nije dobila potrebnu podršku budući da zastupnici iz Republike Srpske nisu pristupili glasanju.

Za donošenje odluke je, pored opće većine, potrebna i entitetska većina, odnosno da za nju glasa većina zastupnika iz svakog od dva bh. entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG