Dostupni linkovi

Višković: Rezultati analize pokazali da je kiseonik u UKC u Banjaluci za medicinsku upotrebu


“Čistoća je veća od 99,9 odsto, dok je kiseonik koji se koristi u prijedorskoj bolnici čistoće 99,96 odsto”, kazao je Višković (ilustrativna fotografija)
“Čistoća je veća od 99,9 odsto, dok je kiseonik koji se koristi u prijedorskoj bolnici čistoće 99,96 odsto”, kazao je Višković (ilustrativna fotografija)

Rezultati analize laboratorije u Beogradu pokazali su da se u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske koristi čist kiseonik, saopštio je 30. septembra na konferenciji za novinare Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

"Uzorak koji je uzet u UKC-u pokazao je da je čistoća kiseonika 99,90 na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92, što znači puno bolje nego što je i zakonom propisano za lijek", rekao je premijer ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dodao je da, prema nalazu, u bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru koristi se kiseonik čistoće 99,96.

Uzorak je uzet 28. septembra iz centralne cisterne u UKC RS, koji je potom zapečaćen i otpremljen u ovlaštenu laboratoriju. Uzorkovanje je obavljeno na osnovu zaključka vanredne sjednice Vlade RS, koja je održana dan ranije.

Višković je najavio da će Vlada pripremiti krivične prijave protiv onih koji su, kako kaže, uzrokovali štetu zbog ove priče.

"Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi. Unošenje panike je kažnjivo i Zakonom o zaštiti zdravlja", rekao je Višković.

Poručio je da će Vlada iskoristiti sva zakonska rješenja i protiv svih koji su unosili laži i klevete biće podnesene krivične prijeve i zahtjevi za nadoknadu štete zdravstvenom sistemu, građanima i Republici Srpskoj.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora 27. septembra zabranila firmi "TGT tehnogas" iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kiseonika.

Ova firma je UKC Republike Srpske i druge bolnice u RS snabdijevala kiseonikom.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) su 27. septembra naveli da “TGT Tehnogas” u 2020. godini nije uvozio medicinski kiseonik, da nemaju dozvolu za promet niti za proizvodnju, te da nisu podnijeli ni zahtjev za dozvolu za promet.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske su 29. septembra u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS-a zatražili uvid u dokumentaciju i izuzeli dio spisa u vezi sa nabavkom kiseonika u ovoj ustanovi.

XS
SM
MD
LG