Dostupni linkovi

Pucano u automobil u kojem je bio pomoćnik ukrajinskog predsednika, povređen vozač


Policija kraj auta Serhija Šefira na koji je pucano, 22. septembar 2021.
Policija kraj auta Serhija Šefira na koji je pucano, 22. septembar 2021.

Više od deset metaka ispaljeno je u sredu oko 10 časova na automobil koji je prevozio Serhija Šefira, glavnog pomoćnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Visoki zvaničnici su incident nazvali pokušajem zastrašivanja rukovodstva zemlje u nastojanju da se uhvati u koštac sa korupcijom.

Šefir je ostao nepovređen, a napad se dogodio u selu Lisinkij, nedaleko od Kijeva.

Policija je saopštila da je vozač ranjen, ali nije dala više detalja. U automobilu nije bilo drugih putnika.

Šefirov auto oštećen metcima, 22. septembar 2021.
Šefirov auto oštećen metcima, 22. septembar 2021.

Šefir vodi grupu savetnika Zelenskog, koji je izabran 2019. na platformi za borbu protiv ozloglašene duboko ukorenjene korupcije u zemlji, uključujući neprikladan uticaj moćnih biznismena poznatih kao oligarsi, i čišćenje sudskog sistema u zemlji.

"Cilj ovog zločina nije bio samo zastrašivanje, već atentat na pomoćnika ukrajinskog predsednika", rekao je novinarima u Kijevu ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirskij.

"Želeo bih da naglasim da se predsednički tim Ukrajine ne može zastrašiti. Sve započete reforme, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, biće nastavljene", dodao je on.

Partija Vladimira Zelenskog, 1. jula, odobrila je u prvom čitanju nacrt zakona - poznat kao "zakon o oligarsima" - kojim se nastoji uvesti zakonska definicija za tajkune i nametnuti ograničenja, uključujući blokiranje finansiranja političkih partija.

Parlament će ove sedmice raspravljati o zakonu usmerenom na ograničavanje uticaja oligarha.

Sjedinjene Države su dugo pozivale Ukrajinu da se uhvati u koštac sa šačicom tajkuna koji iza kulisa imaju ogroman politički uticaj na štetu zemlje i njenih građana.

Zelenski, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, obećao je "snažan odgovor" na pucnjavu koja se dogodila dok je automobil prolazio pored šumovitog područja.

Šefir, koji je napad nazvao samo pokušajem „zastrašivanja“, i Zelenski su saradnici godinama.

Godine 2003. zajedno sa bratom Borisom i Zelenskim, koji je tada bio glumac komičar, osnovao je producentsku kuću pod nazivom "Kvartal 95".

Shefir je producirao i napisao Slugu naroda, emisiju u kojoj je Zelenski prikazao učitelja koji postaje predsednik i koja je na kraju i lansirala njegovu političku karijeru.

Serhij Šefir sa predsednikm Ukrajine Vladimirom Zelenskim, Kijev, maj 2019.
Serhij Šefir sa predsednikm Ukrajine Vladimirom Zelenskim, Kijev, maj 2019.

Ukrajinski glavni tužilac Irina Venediktova saopštila je na Fejsbuku da je policija otvorila istragu o pokušaju ubistva.

"Namere kriminalaca bile su prilično ozbiljne", rekao je šef nacionalne policije Ihor Klimenko.

XS
SM
MD
LG