Dostupni linkovi

Porfirije u posjeti Doboju, sastao se sa liderima političkih stranaka iz RS-a


Patrijarh Porfirije sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Doboju
Patrijarh Porfirije sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Doboju

U vladičanskom dvoru u Doboju, na sjeveru Bosne i Hercegovine u srijedu veče 18. avgusta održan je sastanak lidera političkih stranaka iz Republike Srpske sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz ovog bh. entiteta.

Među njima su bili član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, koji su zajedno izašli sa sastanka.

Poslije dvosatnog razgovora nije bilo izjava za medije.

Novinarima su se naknadno obratili predsjednici opozicionih stranaka Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) Branislav Borenović i Nenad Nešić.

Oni su potvrdili da se na sastanku sa patrijarhom razgovaralo o nedavnoj odluci bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja genocida. Borenović je rekao kako je patrijarh pokazao maksimalnu pažnju da ih sasluša i da je "pokazao da je vrlo važno sačuvati dostojanstvo, poštovanje i tragati za rješenjima i biti mudar u vrlo ozbiljnim situacijama."

"Mislim da je situacija u kojoj se nalazi BiH vrlo ozbiljna, da je nametanjem ovako osjetljivog zakona i odluke Incko uveo BiH u politički haos, u političku krizu, možda jednu od najvećih u postdejtonskoj BiH. Ta kriza zahtjeva reakciju koja je došla od svih političkih stranaka iz RS, bez obzira što imamo brojne razlike kada je u pitanju unutrašnje vođenje RS, ali oko ove teme smo potpuno saglasni i imamo zajednički stav da nikakvo nametanje ovako osjetljivog zakona ili bilo kakvog zakona za nas nije prihvatljivo nego unutrašnji dogovor ”, rekao je Borenović.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Na Inzkovu odluku Milorad Dodik, predstavnik Srba u Predsjedništvu BiH, pozvao je na "disoluciju" BiH.

Nenad Nešić je nakon sastanka sa Porfirijem rekao da je "večeras potvrđeno jedinstvo po pitanju opstanka i očuvanja RS, ali mogu i da kažem da smo mi opozicioni lideri rekli da se ne slažemo sa načinom kako se vodi RS i stanje u kojem se nalazi."

"Ovo jedinstvo koje je trenutnom na snazi odnosi se samo po pitanju nametanja zakona od strane bivšeg visokog predstavnika Incka. Samo po ovom pitanju postoji jedinstvo srpskih političkih stranaka iz RS. Smatramo da je nametanje rješenja davno prošlo i da svako nametnuto rješenje nije dobro. Očekujemo da bošnjačka strana shvati da sa druge strane postoje srpski predstavnici koji žele dogovor, sređenu i funkcionalnu BiH, ali nikako ne želimo nametnute zakone ili dovođenje u pitanje RS”, kazao je Nešić.

Prije sastanka sa političarima partijarh Porfirije posjetio je Hram svetih apostola Petra i Pavla u starom dijelu Doboja gdje je u njegovu čast služena doksologija.

Uz brojne sveštenike i političare patrijarha je dočekalo nekoliko stotina ljudi.

Patrijarh Porfirije u Doboju
Patrijarh Porfirije u Doboju

On je prvi poglavar SPC koji je poslije 83 godine posjetio Doboj, gdje će u četvrtak biti organizovana litija od pravoslavne crkve do Gradske uprave.

Prema protokolu ispred Gradske uprave predviđeno je obraćanje patrijarha Porfirija, Milorada Dodika i gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

XS
SM
MD
LG