Dostupni linkovi

Đerlek: Dogovor sa lekarom koja je vakcina najpogodnija za treću dozu


Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je u utorak, 17. avgusta, da je sve spremno za davanje treće doze vakcine protiv korona virusa i da će građani moći će da se konsultuju sa lekarom na vakcinalnom punktu koje cepivo treba da prime.

"Preporuka je da se na vakcinalnom punktu gde će već danas (17. avgusta) biti stručno-metodološka uputstva koja je uradio Institut Batut veoma detaljno i precizno i u dogovoru sa lekarom koji je na vakcinalnom punktu dogovori koja je to vakcina najpogodnija za pacijenta koji će dobiti treću dozu", rekao je Đerlek za Radio televiziju Srbije.

Državni sekretar izjavio je da neće biti potrebno da se građani prijavljuju za treću dozu, već će svim vakcinisanima stići SMS poruka ili mejl ka portalu eUprave. On je dodao da treću dozu nije neophodno primiti na vakcinalnom punktu gde su primili prethodne dve, već da mogu da biraju.

"Gledamo na komfor pacijenata, najbliži vakcinalni punkt", dodao je Đerlek.

Mirsad Đerlek podsetio je da se treća doza vakcine preporučuje građanima sa slabim imunitetom, starijima od 70 godina, starijim od 60 godina koji su u domovima za stara lica, kao i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i putnicima u međunarodnom saobraćaju. Za ostale koji žele da prime dodatnu dozu preporučuje se da prođe šest meseci od revakcinacije.

Osvrćući se na broj vakcinisanih, državni sekretar rekao je da je više od 50 posto punoletnih građana vakcinisano, ali da to nije dovoljno jer podsticaji države nisu dali očekivane rezultate.

"Treba da učinimo sve da povećavamo nivo, odnosno procenat vakcinisanih ljudi kako ne bismo omogućili virusu da opstane još godinu, dve i da nam napravi katastrofu koja nam u ovom trenutku ne treba", rekao je Đerlek i dodao da je zdravstveni sistem spreman za ublažavanje četvrtog talasa, ali da apeluje na građane da se vakcinišu pre sezone gripa.

Državni sekretar pozvao je građane da iskoriste avgust i septembar za vakcinisanje u što većem broju jer će se bez toga korona virus zadržati i do dve godine.

Vlada Srbije je, nakon najave Kriznog štaba da se razmišlja o dodatnoj dozi vakcine, u ponedeljak, 16. avgusta saopštila da će građanima od 17. avgusta stizati poziv SMS porukom i mejlom za primanje treće doze vakcine protiv korona virusa.

Iako takve preporuke nema na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ili Evropske agencije za lekove (EMA), pojedine zemlje počele su davanje treće doze određenim kategorijama stanovništva.

XS
SM
MD
LG