Dostupni linkovi

Za direktora obavještajne agencije BiH predložen jednomjesečni pritvor


Osman Mehmedagić (10. novembar 2020.)
Osman Mehmedagić (10. novembar 2020.)

Postupajući tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak, 15. jula, predložio je jednomjesečni pritvor za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Osmana Mehmedagića, u vezi s istragom u kojoj se on sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

“Pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, utjecati na svjedoke i sakriti dokaze, kao i da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti", saopćili su iz Tužilaštva.

Dodali su da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani s hapšenjem osumnjičenog.

Direktor OSA-e BiH predat je 15. jula u nadležnost Tužilaštva BiH.

Mehmedagić je uhapšen 14. jula i saslušan u prostorijama MUP-a KS-a.

Njegovo hapšenje je naredilo Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca, a u vezi s aferom "Diploma", u kojoj je u junu 2021. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

Pripadnici MUP-a KS-a su 14. jula obavili su i uviđaj u kući u vlasništvu Mehmedagića u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Početkom jula su pretresli prostorije OSA-e BiH.

"Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti predati Sudu BiH koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka", navedeno je tada u saopštenju OSA-e.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Na potezu Sud BiH

Sud u roku od 24 sata odlučuje o prijedlogu za pritvor.

"Bez sudske odluke osoba u pritvoru može biti zadržana najviše tri dana (72 sata), nakon kojih mora biti donesena odluka kojom se prema osobi lišenoj slobode određuje mjera pritvora ili se osoba pušta na slobodu", navedeno je na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da prema Zakonu o upravi, rukovoditelja OSA-e u slučaju odsustva mijenja njegov zamjenik Trifko Buha, te pojašnjava da se novo imenovanje može razmatrati samo u slučaju supenzije ili nekih drugih okolnosti.

"Jedino ako direktor bude spriječen iz nekih razloga da obavlja svoju funkciju, onda se može ići na izbor novog direktora", kaže Grubeša i dodaje da je Mehmedagić "nevin sve dok se ne dokaže krivica".

Šta će biti sa Prcićem?

Vasvija Vidović, advokatica Denisa Prcića, novinarima je 15. jula rekla da ne postoji osnova za produženje pritvora Prciću.

"Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac kojeg tretira Tužilaštvo, jasno da se radi o gospodinu Mehmedagiću, izvršiti krivično djelo", izjavila je Vidović.

Vidović je navela da osnovna pretpostavka optužnice jeste da je diploma koju je izdao banjalučki Univerzitet nevažeća, "pri čemu se gubi iz vida da diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru i od strane inspekcijskih organa je preispitivana u upravnom sporu od strane Okružnog banjalučkog suda, koji je poništio odluku inspekcijskih organa".

"Situacija je bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, odluka ukinuta i po podacima koje ja imam, ona je validna i važeća", izjavila je Vidović.

Protest zbog hapšenja Mehmedagića

Stotinjak građana ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu, u četvrtak ujutro 15. jula, skandiralo je tražeći ostavku glavne tužiteljice Gordane Tadić i puštanje na slobodu Mehmedagića.

Salko Zildžić, iz Tuzle, kazao je da je hapšenje Mehmedagića "predstava za javnost", te da ovakav odnos prema obavještajnoj agenciji "nije zapamćen u demokratskim sistemima i zemljama".

"Ovo je jedan vid protesta običnih ljudi na ono što nam izgleda kao jedan svojevrsni državni udar", kaže Zildžić.

Protest je održan i na gradskom trgu Musala u Mostaru, na jugu BiH.

Direktor OSA-e je bio osumnjičen i u drugim predmetima na Sudu BiH. Tokom 2020. bila je aktuelna afera u vezi s izuzimanjem videosnimaka.

U vezi sa ovim predmetom Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Mehmedagiću koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Krivice je oslobođen i uposlenik OSA-e Muhamed Pekić, optužen za ista krivična djela. Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Zbog Mehmedagićevog hapšenja negodovali su brojni političari iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Poštujući princip nezavisnosti pravosuđa i ne ulazeći u činjenice i razloge zbog kojih je direktor OSA-e priveden, ne mogu se oteti utisku da se već duži vremenski period radi na diskreditaciji te agencije i smjeni njenog direktora", izjavio je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

I lider SDA Bakir Izetbegović na svom Facebook nalogu poručio je da je hapšenje Mehmedagića "četvrti pokušaj Tužilaštva, istog tužioca i njegovih nalogodavaca, da po bilo kojem osnovu procesuira i kompromituje Osmana Mehmedagića".

"Cilj je da se Mehmedagić ukloni s čela OSA-e i da antidržavne politike ovladaju obavještajnom službom, kako bi od nje napravili ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva.

Proces imenovanja

Na prijedlog ministara iz SDA, Osman Mehmedagić je imenovan na čelo OSA-e 2015. godine.

Direktora ove agencije imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Mandat mu je istekao u novembru 2019. godine, a iduće godine u septembru je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zvanično predložio reizbor Osmana Mehmedagića na čelo obavještajne agencije, na zahtjev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković iz SDA.

XS
SM
MD
LG