Dostupni linkovi

U Litvaniji uhapšeno još 116 migranata koji su došli iz Belorusije


Migranti koje su litvanske vlasti uhvatile na šumskom putu u blizini beloruske granice 1. jula.
Migranti koje su litvanske vlasti uhvatile na šumskom putu u blizini beloruske granice 1. jula.

Litvanske vlasti prijavile su još 116 hapšenja migranata koji su prelazili granicu iz Belorusije, što je porast prelaza za koje Litvanija kaže da Minsk namerno organizuje u znak odmazde zbog sankcija Evropske unije.

Litvanska državna granična služba bezbednosti saopštila je 3. jula da su graničari ispalili suzavac i upozoravajuće hice dok je bila zadržana jedna grupa migranata.

Najnovije brojke povećavaju broj pritvorenih migranata tokom poslednja dva dana na 179, saopštila je ta služba, a ukupno je ove godine uhapšeno 938 ljudi koji su prelazili iz Belorusije, što je 12 puta više nego prošle godine.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je kasno uveče 2. jula da je vlada proglasila vanredno stanje i optužio je Aleksandra Lukašenka da „migracije koristi kao oružje za odmazdu protiv sankcija“.

Evropska unija je uvela dodatne sankcije Belorusiji nakon što su tamošnje vlasti uhapsile opozicionog aktivistu u Minsku Romana Prataseviča, gde je avion kojim je leteo prinudno prizemljen zbog dojave o bombi.

Vilnius tvrdi da su migranti, od kojih su većina Iračani, premešteni na granicu sa Litvanijom, gde beloruski graničari zatvaraju oči dok prelaze u zemlju članicu Evropske unije.

Litvanija je bila jedan od najglasnijih kritičara beloruskog lidera moćnika Aleksandra Lukašenka od prošlog avgusta kada su održani sporni predsednički izbori u Belorusiji. Lukašenko je proglasio pobedu što je pokrenulo višemesečne proteste bez presedana.

Opozicija tvrdi da su izbori namešteni, a Zapad je odbio da prizna rezultate glasanja.

Baltička država pružila je utočište Svjetlani Tihanovskajoj, za koju pristalice kažu da je bila stvarni pobednik izbora.

Vilnjus je takođe postao centar za Beloruse u emigraciji, a dve zemlje su proterale jedan broj diplomata pošto su se veze pogoršavale poslednjih nedelja.

Granična služba EU, Frontex, poslala je timove u Litvaniju da pomognu u rešavanju priliva migranata.

XS
SM
MD
LG