Dostupni linkovi

Dva policajca povrijeđena u migrantskom kampu Lipa


Migrantski kamp Lipa kod Bihaća, 30. juni 2021.
Migrantski kamp Lipa kod Bihaća, 30. juni 2021.

U privremenom migrantskom kampu Lipa, petnaestak kilometara udaljenom od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak navečer 29. juna, nakon što je pronađeno tijelo mrtvog migranta, došlo je do incidenta u kojem su povrijeđena dva policajca, rekli su za Radio Slobodna Evropa u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK).

Tijelo su pronašli migranti u šumi u blizini kampa, nakon čega je policija sa postupajućim tužiocem Tužilaštva USK izašla na teren da izvrši uviđaj.

Migranti nisu policiji dozvolili da izvrši uviđaj dok ne završe vjerski obred, te su policajce gađali kamenicama, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Deni Odobašić, viši stručni saradnik Tužilaštva USK.

Odobašić kaže da se sumnja da je migrant, čije je tijelo pronađeno, izvršio samoubistvo, ali će se pouzdano znati nakon obdukcije koja je zakazana u poslijepodnevnim satima.

Iz Kantonalne bolnice Bihać za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da su u utorak navečer primili dva policajca koja su povrijeđena u migrantskom kampu Lipa. Riječ je, kako su naveli o policajki Samri Hibić, koja je zadobila povredu lijevog ručnog zgloba i Amiru Fatkiću, koji je dobio udarac u glavu kamenom.

Oboje su, kako je iz Kantonalne bolnice rečeno, nakon intervencije pušteni kući.

Incident se dogodio nakon što je Udruženje "Solidarnost" na svojoj Facebook stranici objavilo niz snimaka mrtvog migranta.

Snimak u kojem se prikazuje kako migranti donose tijelo mrtvog migranta, pronađeno dvadesetak metara od kampa Lipa kraj Bihaća, objavilo je Udruženje Solidarnost, a slike je prenio i dio medija u Bosni i Hercegovini.

Kako je za RSE rekla Zemira Gorinjac iz tog udruženja, fotografije i snimak su dobili od jednom migranta iz kampa Lipa.

U toku je uviđaj kojim rukovodi kantonalni tužilac, zajedno sa pripadnicima Policijske stanice Bihać.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u prihvatnim centrima u BiH je trenutno smješteno 3.200 migranata i izbjeglica. Najveći broj njih nalazi se na teritoriji Unsko sanskog kantona (USK) u privremenom kampu Lipa.

Na području Unsko-sanskog kantona bila su otvorena četiri prihvatna centra za migrante - Lipa, Borići, Sedra i Miral.

Manji konflikt prerastao u masovni sukob migranata u kampu Blažuj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru 2020. godine. Pripadnici Oružanih snaga BiH su nakon požara u kampu postavili šatore za migrante i izbjeglice.

XS
SM
MD
LG