Dostupni linkovi

Hrvatska za dan izdala 40.000 digitalnih kovid potvrda


Kontrola digitalnih potvrda na graničnom prelazu Bregana
Kontrola digitalnih potvrda na graničnom prelazu Bregana

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je u sredu (2. juna) da je u Hrvatskoj od 1. juna izdato 40.000 EU digitalnih kovid potvrda i da je Hrvatska spremna za njihovo korišćenje.

"Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo da pošaljemo poruku svim gradjanima Evropske unije, da će im, ukoliko su im u njihovim zemljama izdate digitalne potvrde, vreme koje će provesti na graničnim prelazima biti izuzetno kratko", rekao je Božinović na graničnom prelazu Bregana između Hrvatske i Slovenije, prenela je agencija Hina.

Posle demonstracije prelaska hrvatske granice s potvrdama, Božinović je novinarima rekao da je do 11 časova 112 građana ušlo u Hrvatsku s evropskom digitalnom potvrdom.


Hrvatska od 1. juna izdaje te potvrde i među prvim je zemljama EU, kako je istakao Božinović, koja je krenula u primenu očitavanja tih potvrda.

"Sigurno je da će iz dana u dan broj zemalja rasti, a od 1. jula sam siguran da će sve države članice imati ovaj sistem", naglasio je ministar.

On je rekao i da su u Hrvatskoj na snazi nove mere za prelazak granice prema kojima negativan test na korona virus sada važi 72 časa. Za ulazak je dovoljna jedna doza vakcine Fajzer, Moderna, Sputnjik i Astrazeneka, ukoliko je od vakcinisanja prošlo više od 22 dana do najviše 42, odnosno za Astrazeneku najviše 84 dana.

XS
SM
MD
LG