Dostupni linkovi

Grupa ‘Pravda za Davida’ predala pritužbe protiv tužilaca u Banjaluci


Protest članova grupe "Pravda za Davida" ispred kancelarije javnog tužioca u Banjaluci (2. mart 2021)
Protest članova grupe "Pravda za Davida" ispred kancelarije javnog tužioca u Banjaluci (2. mart 2021)

Neformalna grupa građana ‘Pravda za Davida’ predala je u srijedu, 26. maja, pet pritužbi protiv nekoliko tužilaca Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH), zbog nepostupanja po ranijim prijavama protiv policijskih službenika Policijske uprave Banjaluka u tri godine neriješenom slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića.

Dragičević, dvadesetjednogodišnji student iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

“Od podnošenje krivičnih prijava prošlo je više od godinu, od nekih i godinu i po dana, međutim i dalje nema tužilačkih odluka,” navode iz ove grupe te pozivaju Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV da provjeri sve navode i adekvatno sankcionišu nesavjesne tužioce,” dodaje se u saopštenju.


Jedna od disciplinskih pritužbi odnosi se i na tužioca Dalibora Vreću koji je donedavno bio postupajući tužilac u predmetu ubistva Davida Dragičevića.

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Na prvoj konferenciji za novinare koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (MUPRS) navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod utjecajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im potporu dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana, pod motom Pravda za Davida koja su trajala do 30. decembra, nakon čega je policija zabranila proteste.

Predmet Dragičević od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzelo je 14. aprila Tužilaštvo BiH.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

XS
SM
MD
LG