Dostupni linkovi

Česi prvi put ove godine u kupovini


Neesencijalne prodavnice u Češkoj su nakratko bile otvorene u decembru prošle godine.
Neesencijalne prodavnice u Češkoj su nakratko bile otvorene u decembru prošle godine.

Prodavnice širom Češke otvorene su u ponedjeljak 10. maja, prvi put ove godine jer su u ovoj državi ublažene mjere uvedene protiv širenja korona virusa. Češka se suočila sa jednim od najgorih slučajeva širenja korona virusa u svijetu.

Prošle sedmice je vlada dozvolila otvaranje frizerskih salona i salona ljepote. Najavljeno je da će od 17. maja biti otvorene i terase kafića i restorana ukoliko se ispune određeni uslovi. Da bi mogli sjediti na terasama, Česi će morati imati ili negativan test, dokaz o vakcinaciji ili potvrdu o nedavno prebolovanom COVID-u.

Vlada je također popustila i mjere nošenja maske na otvorenom. Od sada ona će biti obavezna u grupama više od dvije osobe, osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva. Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima.

Dodatne usluge, kao i hoteli mogli bi biti otvoreni 24. maja.

Plan o popuštanju mjera dolazi nakon pada broja zaraženih, dok je broj hospitalizovanih na najnižem nivou od oktobra prošle godine. I vakcinacija se ubrzava nakon usporenog početka.

Od ponoći za vakcinaciju će se moći prijaviti osobe starije od 45 godina. Do sada je u ovoj zemlji prvu dozu vakcine primilo 3,6 miliona osoba, dok je obje doze primilo oko milion stanovnika.

Neesencijalne prodavnice bile su otvorene nakratko u decembru prije no što je došlo do porasta broja zaraženih, drugog od tri serije porasta brojeva zaraženih zbog kojih su uvedene nove restrikcije.

Češka u kojoj živi 10,7 miliona stanovnika veoma teško je pogođena pandemijom u drugom talasu. Od posljedica COVID-19 preminulo je skoro 30.000 stanovnika, odnosno Češka ima drugu najveću stopu smrtnosti po glavi stanovnika nakon Mađarske.

XS
SM
MD
LG