Dostupni linkovi

Nemačka: Tužbe za torturu protiv Lukašenka i beloruskih zvaničnika


Deset protivnika režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka podnelo je žalbu u Nemačkoj zbog navodnih dela torture koju taj režim sprovodi, saopštilo je u sredu, 5. maja, nemačko Savezno tužilaštvo.

Tužbu su podneli zbog policijske represije koju je beloruski režim pokrenuo u leto 2020, posle reizbora Lukašenka, navodi agencija Frans pres (AFP).

Postupajući u ime "žrtava torture", advokati su izjavili u sredu, 5. maja, da su podneli tužbu Saveznom tužilaštvu u nemačkom gradu Karlsrue protiv Lukašenka i "drugih beloruskih zvaničnika iz sektora bezbednosti", prenosi Beloruski servis Radija Slobodna Evropa.

Advokati su naglasili da se ni Lukašenko ni drugi zvaničnici ne suočavaju sa pravnim posledicama u Belorusiji zbog prekomerne upotrebe sile i mučenja građana koji su uhapšeni u toj zemlji.

Pozivaju se na pozivaju na dela "državne torture", koja bi mogla da budu predmet krivičnog gonjenja nemačkog pravosuđa, a u okviru univerzalne nadležnosti za zločine protiv čovečnosti i sistemske politike represije.

"Generalno gledajući, potezi vlasti se jedino mogu nazvati brutalnim", naveli su advokati u izjavi koju prenosi Beloruski servis RSE.

Dela navodne turture odnose se, kako je navedeno u tužbi, na "neopravana hapšenja, mučenja i zlostavljanja tokom pritvora... fizičko nasilje, ponižavanje, pretnje i uvrede".

U žalbi se navode i slučajevi uskraćivanja sna, hrane, medicinske zaštite i čak prebijanja.

Lukašenko je na čelu Belorusije od 1994. godine, a od avgusta 2020. godine se suočio sa masovnim protestima posle izbora koje ne priznaju ni opozicija niti zapadne zemlje.

Protesti su trajali mesecima uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima. Na nekim protestima je bilo i 200.000 ljudi.

Tokom demonstracija je uhapšeno više od 33.000 ljudi, od kojih je mnoge pretukla policija. Među njima je i bloger i konsultant Radija Slobodna Evropa Ihar Losik, koji je u pritvoru od juna 2020. godine.

Nekoliko demonstranata je u sukobima i nastradalo, a neke od organizacija za zaštitu ljudskih prava navode da postoje dokazi o mučenju određenog broja uhapšenih.

Mediji su ugašeni u akciji koja je većinu vodećih opozicionih ličnosti prisilila na egzil.

Beloruska opozicija, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju izbore lažnim i ne priznaju rezultate.

XS
SM
MD
LG