Dostupni linkovi

Čaušoglu u Sarajevu: Nove vakcine iz Turske za BiH


Members of the Presidency of Bosnia and Herzegovina with the Minister of Foreign Affairs of Turkey Mevlut Causoglu
Members of the Presidency of Bosnia and Herzegovina with the Minister of Foreign Affairs of Turkey Mevlut Causoglu

Turska radi na nabavci većih količina vakcina, te Bosna i Hercegovina (BiH) može očekivati i dodatne količine, nakon onih koje su već donirane iz te države, najavio je u srijedu 5. maja, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čaušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su, kako se navodi u saopštenju izrazili zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom saradnjom BiH i Turske.

Čavušoglu je kazao da će Turska raditi na unaprijeđenju ekonomske saradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji, te je, kako se navodi u saopštenju, istaknuta važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da bi ekonomsku saradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u BiH, a razgovarano je i o mogućnostima za redovnim održavanjem sastanaka Zajedničke ekonomske komisije.

Tokom razgovora sa turskim ministrom vanjskih poslova posebna pažnja posvećena je projektu izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, značaju za regiju, kao i važnoj ulozi Turske koju ima u realizaciji tog projekta.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čaušoglu
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čaušoglu

Čaušoglu koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini ponovio je, ranije u srijedu , tokom susreta sa ministricom vanjskih polova BiH Biserom Turković da Turska podržava teritorijalni integritet BiH i cijelog zapadnog Balkana.

Naveo je kako “izvjesni 'non paperi' nisu dobri posebno za BiH i njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Evropu".

Rekao je, kako prenosi agencija Fena, da ti “anonimni uradci koji su plasirani, o čemu je razgovarao i tokom posjete Sloveniji, ne mogu biti korisni”.

“Umjesto da se usredotočujete na navodne non papere u kojima su stavovi koje ne podržavamo potrebno je usmjeriti se na pozitivne projekte poput izgradnje autoputa. U Srbiji se već izvode radovi, a i u BiH se čine koraci da se to realizira u smislu potpisivanja ugovora sa izvođačima radova ili sporazuma i vjerujemo da će to biti uskoro završeno”, dodao je on.

Non-paper navodno govori o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji, te priključenje dijela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

U jeziku evropskih institucija non-paper je neformalni dokument, obično bez izričitog navođenja, koji se izlaže u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno Saveta ministara, kako bi se tražio dogovor o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Čaušoglu je naglasio je da se, bez obzira na pandemiju, kontakti na najvišem nivou između dvije zemlje i dalje nastavljaju i u otežanim uvjetima, te je najavio da će podrška Turske u medicinskom i drugom obliku nastaviti, prenosi agencija Fena.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dvije zemlje, bez obzira na pandemiju, nije opala iako postoji deficit na strani BiH odnosno kada je u pitanju izvoz BiH u Tursku, ali da je primjetan rast izvoza, te će se u budućnosti pokušati naći načini kako je moguće to bolje balansirati.

Turković i Čaušoglu razgovarali su i o drugim temama među kojima je najvažnija gradnja autoputa između Sarajeva i Beograda. Na sastanku je bilo riječi i o dešavanjima u BiH i regionu.

“Snažno podržavamo političko jedinstveno i teritorijalni integritet i prosperitet BiH i radujemo se što su u Mostaru nakon 12 godina održani izbori”, dodao je Čaušoglu.

Najavio je nastavak rada u okviru trilateralnih grupa Turska, BiH i Hrvatska te Turska, BiH i Srbija izražavajući uvjerenje da oni umnogome utiču na region.

Kazao je i da će 18., 19. i 20. juna u Antaliji biti održana dva značaja skupa. Jedan je u okviru procesa sradnje jugoistočne Evrope što će biti sastanak na nivou lidera i ministara vanjskih poslova, a također prvi put će biti organiziran uz fizičko prisustvo Antalija diplomatski forum.

Sa ministrom vanjskih poslova Turske u Sarajevu je razgovarao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarno je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, s fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije korona virusa u BiH.

Tegeltija je zahvalio ministru Čavušogluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, što potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjoj Luci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.

Tokom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom BiH ima najveći broj zaključenih i ratifikovanih ugovora.

Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, kao i značaj Trilateralnog balkanskog samita i Trilateralnog trgovinskog komiteta Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Konstatovano je da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, bezbjednosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede.

XS
SM
MD
LG