Dostupni linkovi

Protest radnika kragujevačke fabrike Fijat plastik


Sa protesta radnika Fijat plastika u Kragujevcu (24. april)
Sa protesta radnika Fijat plastika u Kragujevcu (24. april)

Stotinak radnika kragujevačke fabrike Fijat plastik koja se bavi proizvodnjom branika za fijat 500 L, protestovalo je u subotu, 24. aprila, ispred Skupštine grada tražeći da se Vlada Srbije uključi u rešavanje njihovog spora sa poslodavcem.

Oni su pre dva meseca obustavili proizvodnju i stupili u generalni štrajk tražeći od poslodavca da im vrati iznos regresa na nivo koji su imali do 1. januara 2021. godine, kao i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 odsto umesto dosadašnjih 60 odsto zarade.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković, rekao je na protestu da oni ne traže ni veće plate ni bolje uslove rada već samo da im se vrati ono što im je oduzeto. On je rekao da ukupna potraživanja radnika iznose 30.000 evra na godišnjem nivou i da je to neznatan iznos za Fijat plastik.

"Mi nećemo odustati od štrajka dok nam ne ispune naše zahteve. Tražili smo i da se u rešavanje spora uključi i Vlada Srbije koja je vlasnik 30 odsto kapitala", rekao je Miljković i dodao da štetu sada trpi i matična Fijatova fabrika u Kragujevcu.

"Njih sada više košta dnevni gubitak zbog nedostatka branika nego godišnje dugovanje prema nama", rekao je Miljković i dodao da je u interesu svih da se sedne za sto i pregovara.

Radnike Fijat plastika podržalo je i rukovodstvo Sindikata Fabrike Zastava oružje.

XS
SM
MD
LG