Dostupni linkovi

Tužilaštvo Sarajeva nastavlja rad na istrazi upotrebe respiratora


Zgrada Suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo
Zgrada Suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo

Nakon obavljenog uviđaja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) preduzima niz radnji u pravcu provjere da li je u ovoj zdravstvenoj ustanovi počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, potvrdili su iz kantonalnog Tužilaštva, u utorak 6. aprila, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tužioci KS su 5. aprila ušli u KCUS nakon što je nekoliko sati ranije formiran predmet koji se odnosi na pismo ljekara KCUS-a o korištenju uvezenih kineskih respiratora i šteti njihovog korištenja po pacijente.

“Nakon obavljenog uviđaja na KCUS, nastavljaju se intenzivno prikupljati informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno ne možemo govoriti o detaljima,” potvrdila je za RSE glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

U Klinički centar, po usmenoj naredbi Tužilaštva KS, ušli su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

“Sve aktivnosti su završene u 21:30 časova. S obzirom u kojoj je fazi ovaj dio postupanja, mi ne možemo ništa komentarisati bez Tužilaštva Kantona Sarajevo. Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa jučerašnjim aktivnostima SIPA-e, bit će dostavljen Tužilaštvu u zakonskom roku,” kazao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je u ponedjeljak (5. aprila) predmet koji se odnosi na pismo doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu o upotrebi uvezenih kineskih respiratora.

Sedamnaest anesteziologa potpisalo je pismo i u njemu su ukazali na to da su respiratori ACM 812A koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" korišteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu neispravni.

Da je ovo pismo koje su prethodno u nedjelju objavili neki mediji autentično potvrdio je premijer KS Edin Forto u ponedjeljak, navodeći kako respiratore „treba skloniti".

Mediji su objavili još jedno anonimno pismo na istu temu, čija autentičnost nije potvrđena, pa je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila je da će ta zdravstvena ustanova tražiti istragu o tom pismu i tužiti medije koji su ga objavili.

„Nijedan respirator nije ubio čovjeka, on nije lijek, već ventilacijska podrška“, izjavila je u ponedeljak na konferenciji za novinare Sebija Izetbegović.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u maju te godine utvrdilo da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Tužilaštvo KS je odmah u ponedjeljak formiralo predmet "o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu", saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija.

Kako se o uvozu ovih respiratora iz Kine pred Sudom BiH već vodi postupak u slučaju "Respiratori", oba tužilaštva objavila su da će u okviru oba ova predmeta hitno i koordinisano djelovati.

Sve informacije i dokazi biće razmjenivani "u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19", saopšteno je nakon sastanka.

Premijer KS je izjavio novinarima u ponedjeljak kako je Vlada KS zatražila od Federalne uprave za inspekcije da uđe u Klinički centar i utvrdi činjenično stanje, te od Federalnog ministarstva zdravstva da se da formira ad hoc komisija koja će utvrditi da li su tačne informacije o stanju koje su ljekari naveli u pismu.

XS
SM
MD
LG