Dostupni linkovi

Koalicija za slobodu medija: Opasne tvrdnje u Skupštini Srbije


Serbia - Belgrade - Protest of independent journalists and media coalition against pressures on the media - March 16th 2021
Serbia - Belgrade - Protest of independent journalists and media coalition against pressures on the media - March 16th 2021

Nevladina Koalicija za slobodu medija upozorila je da se u Skupštini Srbije nastavlja kampanja protiv novinara i nevladinih organizacija. Opasne tvrdnje javnih funkcionera i optuživanje novinara da vode kriminalne, partijske i druge kampanje protiv funkcionera na vlasti samo je nastavak urušavanja medijske scene u Srbiji, saopšteno je 26. marta.

Kako se navodi, “ni posle skoro dve nedelje od zahteva novinarskih i medijskih udruženja da poslanici Skupštine Srbije prekinu kampanju protiv novinara i da institucije konačno počnu da primenjuju mehanizme za zaštitu novinara, nijedna institucija nije reagovala.”

U saopštenju se podseća da su članovi Koalicije za slobodu medija još 13. marta napustili Radnu grupu za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije, zbog višednevne negativne kampanje i ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti novinara KRIK-a (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije), uz jasne zahteve da se Republičko javno tužilaštvo odredi prema tvrdnjama koje su iznete u tabloidima i u Skupštini Srbije, kao i da nadležni odbori parlamenta, ali i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), osude govor mržnje i targetiranje novinara.

KRIK i drugi nezavisni mediji, kao i nevladine organizacije poput Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), našli su se početkom marta na meti tabloida i predstavnika vladajuće koalicije.

Nekoliko tabloida objavilo je da su novinari KRIK-a, koji su dugo pisali o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa tim klanom.

Potom su usledili napadi na nevladinu organizaciju CRTA. Nakon što je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao da su KRIK i CRTA "kriminalna udruženja"

Kodeks ponašanja: Poslanici u Srbiji ga usvojili, ali ne primenjuju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00


Koalicija ističe da, uprkos njenim zahtevima za hitnu reakciju, nadležni organi ništa nisu preduzeli.

Podseća i da je skupštinski Administrativni odbor kao neosnovane odbacio sve prijave za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i obustavio dalji postupak utvrđivanja odgovornosti.

Dodaje i da su zvanične molbe Radnoj grupi Vlade Srbije za zaštitu i bezbednost novinara da hitno reaguje i da stavi na dnevni red napade na novinare, ostale bez odgovora.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

O ozbiljnosti situacije svedoči i činjenica da su se Međunarodni institut za štampu (IPI) i devet organizacija usredsređenih na slobodu medija 24. marta obratili 24. marta predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić izražavajući, kako je saopšteno, ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka odlučne reakcije vlasti povodom kampanje blaćenja kojoj je izložena Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Osim Vučiću i Brnabić, pismo je poslato i zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta Evrope, Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Pismo su potpisali ARTICLE 19, Komitet za zaštitu novinara, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited, Međunarodni institut za štampu, (IPI), OBC Transeuropa, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Reporteri bez granica, (RSF), South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Od svih država Balkana, Srbija je prošle godine doživela najozbiljniji pad na listi međunarodne nevladine organizacije Reportera bez granica. Na lestvici koja je objavljena 21. aprila 2020. pala je za tri mesta u odnosu na izveštaj objavljen godinu dana ranije. Nalazi se na 93. poziciji, od ukupno 190 rangiranih država sveta.

XS
SM
MD
LG