Dostupni linkovi

Američko istraživanje: Vakcina AstraZeneca je sigurna i efikasna


Vakcina AstraZeneca
Vakcina AstraZeneca

Rezultati dugo očekivanog američkog ispitivanja vakcine Oxford-AstraZeneca protiv COVID-a 19 su objavljeni i potvrđuju da je cjepivo sigurno i visoko efikasno.

U istraživanju je učestvovalo više od 32.000 volontera, uglavnom u Americi, ali i Čileu i Peruu.

Efikasnost vakcine je 79% u sprečavanju oboljenja sa simptomima, odnosno 100% u sprečavanju težih ili kritičnih oblika bolesti i hospitalizacije.

Novi podaci objavljeni su u vrijeme kada mnoge zemlje nastavljaju upotrebu ove vakcine nakon što su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštili da je korist od ove vakcine veća od bilo kakvih rizika, poslije istrage o pojavi krvnih ugrušaka.

AstraZeneca navodi da je nezavisna komisija obavila specifičnu analizu o krvnim ugrušcima i cerebralnoj trombozi u okviru istraživanja u SAD-u uz pomoć nezavisnog neurologa.

Kompanija napominje da je ova komisija zaključila da "nema povezanog rizika od tromboze ili događaja koje krakteriše tromboza među 21.583 pacijenta koji su primili najmanje jednu dozu ove vakcine".

"Specifičnom potragom za cerebralnom sinusnom trombozom nisu pronađeni takvi slučajevi u ovom istraživanju", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG