Dostupni linkovi

Povrtari RS-a podijelili 37 tona krompira u Banjoj Luci


Podjela krompira, Banja Luka (18. mart)
Podjela krompira, Banja Luka (18. mart)

Udruženje povrtara Republike Srpske (RS) je 18. marta u Banjoj Luci organizovalo podjelu 37 tona krompira.

Od ove količine, 20 tona će biti podijeljeno za građane na pet lokacija u gradu, dok je 17 tona uručeno Domu penzionera, Merhametu, Karitasu, Domu "Rada Vranješević", Crvenom krstu, kuhinji Mozaik prijateljstva, Zavodu "Dr Miroslav Zotović" i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a.

"Pošto je zabranjen izvoz od pojave korone, imamo viška krompira. Pomislili smo da je kriza, zašto ne bismo podijelili? Ako budu potrebe I veće I sljedeće sedmice ćemo dijeliti", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik ovog udruženja, Branko Mastalo.

Na punktovima se nalazi veliki broj građana, među kojima je najviše penzionera.

Član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić u intervjuu za RSE u januaru ove godine je izjavio da su farme u BiH poluprazne i da sve više poljoprivrednih proizvođača odustaje od proizvodnje.

On je najavio da će "ako ne vide konkretne poteze vlasti ka zaštiti domaće proizvodnje", organizovati mirne proteste, a zatim i blokadu granica.

"Trenutno su najugroženiji proizvođači mesa, svinjskog mesa, mesa junadi i ovčjeg mesa. Poslije ratarstva, sve grane koje sam nabrojao su vodeće grane u svemu tome. Mlijeko, pšenica i meso su tri strateške grane u državi, u Bosni i Hercegovini", kazao je Bakajlić.

Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Bosne i Hercegovine zatražila su od Vijeća ministara BiH konkretne mjere u zaštiti domaće proizvodnje, u vidu donošenja određenih zakona i uvođenja akciza na uvezene robe.

Bosna i Hercegovina nema ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, već je ova oblast na nivou entiteta.

Za izvoz bh. proizvoda je zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

XS
SM
MD
LG