Dostupni linkovi

Digitalna potvrda samo za vakcine koje je odobrila EU


COVID-pasoš u papirnatom izdanju (ilustrativna fotografija)
COVID-pasoš u papirnatom izdanju (ilustrativna fotografija)

Evropska komisija je predstavila usvojeni predlog Komisije o "digitalnoj zelenoj potvrdi" koja će omogućiti lakše putovanje u zemljama Evropske unije.

Prema predlogu Komisije, ova potvrda bila bi u papirnatom i u elektronskom izdanju, a izdavale bi je vlasti iz svih država članica i bila bi priznata od svih drugih članica EU.

"Namera nam je da ovim potvrdama pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbedan, odgovoran i kredibilan način", izjavila je predsednica Komisije Ursula von der Leyen, koja je predstavila predlog.

Digitalne zelene potvrde biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-a 19, da je dobila negativan rezultat testa PCR-a ili se oporavila od COVID-a 19 i mogu se koristiti u svim državama članicama EU i zemljama koje pripadaju Šengen zoni.

Kako su objasnili u sedištu Komisije, ovim će se izbegavati moguće diskriminacije protiv pojedinaca koji nisu vakcinisani.

"Na taj način bi trebalo da bude u mogućnosti što više osoba iskoristite digitalni zeleni sertifikat tokom putovanja", stoji u saopštenju Evropske komisije.

Komisija tvrdi da će potvrde imati minimum ličnih podataka.

Prema predlogu Komisije, države članice će morati priznati potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip vakcine, međutim, ovde se ne obuhvataju one vakcine koje nemaju autorizaciju evropskih institucija.

Ostavlja se mogućnost državama članicama EU da individualno prihvate potvrde o drugim vakcinama.

U međuvremenu, ostaje na snazi restrikcija nebitnih putovanja za takozvane treće zemlje, gde se obuhvata i Zapadni Balkan.

Za osobe iz trećih zemlja kojima je dozvoljeno putovanje, biće omogućeno da zatraže potvrdu iz one države EU gde oni putuju. Oni će biti obavezani da predaju sve neophodne informacije uključujući i potvrdu vakcinacije.

Država članica kojoj se podnosi zahtev za potvrdu, odlučuje da li da odobri ovaj dokument za podnosioca zahteva.

Ovaj predlog trebale bi odobriti države članice EU, a evropske institucije nameravaju da one budu funkcionalne do početka perioda letnjih odmora.

XS
SM
MD
LG