Dostupni linkovi

Vatikan kaže da crkva ne može blagosloviti istospolne zajednice


Papa Franjo, arhivska fotografija
Papa Franjo, arhivska fotografija

Vatikan je u ponedjeljak saopštio da svećenici ne mogu blagosiljati istospolne zajednice. Ova odluka razočarala je gej katolike koji su se nadali da bi Katolička crkva mogla postati otvorenija sa papa Franjom.

U pojedinim zemljama kao što su Sjedinjene Države i Njemačka župnici su već krenuli blagosiljati istospolne zajednice, a bilo je poziva da ih biskupi institucionaliziraju.

No, konzervativcI crkve koja ima 1,3 milijarde članova izrazili su zabrinutost zbog ove prakse, naročito u Njemačkoj gdje su barem dva biskupa iskazala svoju podršku istospolnim zajednicama.

Papa Franjo odobrio je odgovor Kongregacije za nauk vjere Vatikana koji se izrazio negativno o podršci istospolnim zajednicama, prenosi Reuters. Odgovor navode iz Kongregacije nije “zamišljen kao oblik nepravedne diskriminacije, već podsjetnik na istinu liturgijskog obreda”, sakramenta vjenčanja i blagoslova povezanog sa njim.

U periodu kada je bio nadbiskup u svojoj rodnoj Argentini papa Franjo podržavao je pravo istospolnih parova na pravnu zaštitu, ali se uvijek protivio braku.

U dokumentarnom filmu u oktobru prošle godine papa je rekao da on misli kako bi građanski sklopljene istospolne zajednice trebale biti odobrene.

"Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su Božija djeca. Ono što moramo imati je zakon o građanskoj zajednici, na taj način oni su zakonski pokriveni", rekao je papa Franjo.

Nakon toga Vatikan je izašao sa pojašnjenjem Papinih komentara, rekavši da su izvučeni iz konteksta i da ne označavaju promjenu crkvene doktrine o homoseksualcima ili podršku istospolnim brakovima.

XS
SM
MD
LG